ubojstvo u palovcu

Vještaci: Srnec je latentno agresivna, znakove duševnih bolesti nismo pronašli

21.10.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Varaždinu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je 2000. godine ubila sestru Jasminu (rođenu 1977. godine) zadavši joj najmanje pet-šest međusobno neovisnih jakih udaraca tupo-tvrdim predmetom, koji nije pronađen

Željko Sekulić stalni je sudski vještak koji je ustvrdio da su na crnim PVC vrećama pronađeni tragovi. Jedan trag pokazao je da je to otisak prsta Smiljane Srnec.

Metodom izazivanja papilarnih linija dokazali su da su pronađeni otisci identični onima okrivljenice. Vještak je ustvrdio da je crnom vrećom na kojoj je pronađen trag bila omotana glava Jasmine Dominić. Pronađen je fragment pigmenta roza boje, a sumnja se da je to gumena rukavica, ali na tom dijelu nije bilo tragova. Pronađeni trag (otisak prsta) veličine je od 14 do 16 milimetara po dužini, javlja N1.

Marko Krešimir Abramović, profesor biologije, samostalni vještak za biološko vještačenje, kazao je da tragovi krvi na vreći, najlonkama i tijelu pokazuju da se radi o Jasmini Dominić. Postoje i tragovi nepoznate muške osobe čiji identitet nije moguće pronaći jer riječ je o vrlo malom alelu, zbog čega nije moguće utvrditi o kome se radi i je li u srodstvu s ostalim ukućanima.

Goran Arbanas, specijalist forenzičke psihijatrije, i Bogdan Krajačić, profesor psihologije, vještaci iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, ustvrdili su kod Srnec niži prag tolerancije, latentnu agresivnost i pretjerane impulzivne reakcije, što su obrazložili kao karakteristike njezine ličnosti na osnovi psihologijskog testiranja.

'Od osobe koja je latentno agresivna može se očekivati niži prag tolerancije, odnosno lakše će agresivno reagirati u stresnoj situaciji. Za neke stvari za koje je sama navela da ih je napravila nismo u afektivnom izražaju vidjeli kajanje. Projekcija prebacivanja krivnje znači da neka objašnjenja za postupke ne nalazimo u sebi, nego u drugima', moglo se čuti u sudnici.

Arbanas je naveo da su tragali za simptomima duševnih bolesti, ali da ih nisu našli jer je u njezinu medicinskom kartonu zapisano da je povremeno koristila antidepresive i sedative od 1996. godine.

S obzirom na to da je kod Srnec konstatiran disocijalni poremećaj ličnosti, tužiteljicu Irmu Bagarić zanimalo je jesu li takve osobe agresivnije, na što je Arbanas rekao da agresivnost može biti jedan od simptoma disocijalnog poremećaja ličnosti, ali nije nužan.

  • +16
Nastavak suđenja Smiljani Srnec Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

'Kod tih osoba nije izraženo kajanje, nego racionaliziraju svoje ponašanje', rekao je Arbanas i ustvrdio da je u vrijeme počinjenja ubojstva Smiljana Srnec bila ubrojiva.

Smiljani Srnec sudi se za ubojstvo sestre Jasmine Dominić. U optužnici se navodi da je tijekom ljeta 2000. Srnec u obiteljskoj kući u Palovcu zadala sestri najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju u području glave, od kojih je preminula, te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.

Jasminin nestanak prijavljen je 2005. godine, a međimurska policija 16. veljače ove godine zaprimila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u Novoj ulici, u kući pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana u večernjim satima uhićena je Jasminina sestra Smiljana Srnec i otada je u istražnom zatvoru.

Suđenje se nastavlja 7. studenog. Dotad bi Vrhovni sud trebao odlučiti o žalbi obrane na pritvaranje Smiljane Srnec.

  • +23
Smiljana Srnec Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL