POMOĆNIK RAVNATELJA MUP-a RH:

'Vjerujemo da je Antonija živa'

26.06.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Policija Republike Srpske uhitila je Dragana Paravinju, koji se dovodi u vezu s nestankom 17-godišnje Drnišanke Antonije Bilić, u mjestu Donji Srđevići u općini Srbac, oko 40 kilometara od Banje Luke, nakon četiri dana bijega. Brzo je prebačen u Banju Luku gdje će ga ispitati i hrvatski istražitelji. Određeno mu je 24 sata pritvora

Kasno poslijepodne u Banja Luku je iz Zagreba stigao i Milijan Brkić, pomoćnik ravnatelja hrvatske policije, koji je izjavio da je Paravinja u istrazi komunikativan i da odgovara na pitanja istražitelja te demantirao da hrvatska policija traži tijelo, a ne Antoniju Bilić. 'Vjerujemo da je Antonija živa', kazao je Brkić. Sada svi željno iščekuju što će Paravinja reći, ali te riječi će se morati pomno provjeriti jer, kako je rekao Brkić, Paravinja se do sada nije pokazao kao pouzdan sugovornik.

UHIĆEN 40 KILOMETARA OD BANJE LUKE 

Paravinja je uhićen u selu Donji Srđevići u kojem se krio posljednja tri dana. 'Noću se skrivao u napuštenim objektima, a danju u šumi, gdje je i uhićen. Nije mogao pružati otpor. Pokušao je bježati, ali mu nije uspjelo', izjavio za Večernji list Gojko Vasić, direktor policije Republike Srpske. Vasić je rekao i da je Paravinja uhapšen u 11.55 sati u Donjim Srđevićima kod Srpca i da je izgledao zapušteno, odnosno kao osoba koja dva - tri dana živi bez higijene. 'Mislim da je sve urađeno kako treba, bez upotrebe sile i u nekom roku za koji mi smatramo da je bio realan i optimalan da se sve završi uspješno', rekao je Vasić.

Dragan Paravinja je uhićen dva i pol kilometra od mjesta gdje je posljednji put viđen, obiteljske kuće njegova ujaka, prema obroncima planine Motajice. Zatečen je u okolici napuštena objekta. Kada je spazio policiju, pokušao se udaljiti, ali nije pružao otpor, rekao je ministar unutarnjih poslova RS Stanislav Čađo na izvanrednoj konferenciji za novinare ispred Centra za javnu bezbjednost Banja Luka.

Dodao je da mu je lice iscrpljeno jer je prethodnih dana očito bio gladan, 'no jedan od naših ciljeva ionako je bio da ga iscrpimo kako ne bi pružao otpor ili načinio štetu građanima'. Paravinja prilikom uhićenja nije bio naoružan.

'Da smo htjeli, mogli smo ga uhapsiti prvi dan', izjavio je Čađo.

Uhićen je u 11.50 u Donjim Srđevićima, a u Banjoj Luci je bio već u 13 sati. Dovezen je u policijskoj marici s fantomkom na glavi, u pratnji desetak policajaca.

Paravinjin ujak i supruga Milijana, koji su bili pritvoreni dva dana, sada se nalaze u kućnom pritvoru. Grupa hrvatskih kriminalista uputila se prema sjedištu policije u Banjoj Luci zbog sudjelovanja u kriminalističkom istraživanju. Za Paravinjom je policija Republike Srpske tragala četiri dana, a njegova supruga je priznala da mu je upravo ona pomogla u bijegu. Rekla je policiji da je Paravinju dovezla do Slavonskog Broda, gdje je on preplivao Savu i prešao u BIH gdje ga je ona dočekala. Direktor policije RS Gojko Vasić otkrio je da je Paravinjin dolazak u Donje Srđeviće policiji otkrio jedan od mještana. Ubrzo nakon saznanja da se nalazi u Donjim Srđevićima policija je upala u jednu kuću gdje je Paravinja u poruci napisanoj s unutarnje strane vrata na ormariću u WC-u dao trag policiji vezan uz nestalu Antoniju Bilić. U poruci je pisalo da policija treba tražiti crni Mercedes beogradskih tablica na području Zalužana. Policija je izvijestila da je Paravinja u poruci napisao da će počiniti samoubojstvo da spasi svoju obitelj i sebe i da strahuje od izručenja Srbiji te da nema nikakve veze s Antonijom jer mu je ta cijela priča namještena.

Dragan Paravinja

Antonijine sestre Ana komentirala je uhićenje rekavši: 'Upravo smo čuli da je uhićen i nadamo se da će uskoro biti izručen Hrvatskoj. Vjerujemo da će biti procesuiran te da će kazneno odgovarati za sve što je učinio ili nije učinio Antoniji. Od njega kao obitelj očekujemo da napokon kaže gdje je Antonija', rekla je Ana. Podsjetimo, Paravinja je u oproštajnom pismu naveo da nema nikakve veze s Antonijinim nestankom. Vještačenjem tragova koji su izuzeti u kamionu - kojim je upravljao osumnjičeni Dragan Paravanja - potvrđeno je da se nestala maloljetna Antonija Bilić iz Drniša nalazila u tom kamionu.

'Usporednom metodom te DNA analizom spornih uzoraka iz kamiona (vlas kose) i nespornih uzoraka izuzetih od članova Antonijine obitelji, utvrđeno je da se podudaraju, što potvrđuje da se nestala Antonija Bilić nalazila u kamionu', objavio je MUP.

'Točnije, analizom vlasi kose izuzete iz kabine kamiona utvrđen je djelomični DNA profil ženske osobe koji se podudara s DNA profilom dobivenim iz krvi majke nestale Antonije Bilić', dodao se.