ŠEFICA DIPLOMACIJE PUSIĆ:

'Vjerujem u uspjeh referenduma jer je raspoloženje proeuropsko'

22.01.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u nedjelju je na referendumu dala svoj glas za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, izrazivši uvjerenje u pozitivan ishod izjašnjavanja jer je 'raspoloženje u općoj populaciji proeuropsko'

'Da, vjerujem u uspješnost referenduma. Izgleda da je odaziv velik...nadam se da će veliki odaziv odraziti raspoloženje u općoj populaciji, a raspoloženje je prema svim pokazateljima proeuropsko', izjavila je Pusić domaćim i stranim novinarima nakon glasovanja u središtu Zagrebu.

Istaknula je da je ovo 'vrlo važan dan za Hrvatsku, jedan od najvažnijih koliko smo imali u posljednjih 20 godina'.

Ocijenila je da je kampanja bila obilježena brojnim raspravama, od kojih su neke bile vrlo žestoke, ali da je, kako je kazala, 'baš ta žestina skrenula pozornost ljudi da se referendum održava i potaknula ih da izađu i izraze svoje mišljenje'.

Govoreći o susjednim zemljama, ministrica smatra da će referendumsko 'da' biti vrlo pozitivan znak za regiju.

'Značit će da se proširenje nastavlja, da su te reforme moguće. Treba doći do neke razine, ali se tamo ne zaustavljaš. Apsolutno je to za Hrvatsku početak jednog drugačijeg funkcioniranja a ne završetak', rekla je hrvatska šefica diplomacije, podsjetivši da su reforme koje je Hrvatska provela predstavljale 'proces prilagodbe isprobanim i kvalitetnim standardima, ali i iskustvo izgradnje države'.

Kazala je kako vjeruje da je hrvatska javnost u potpunosti svjesna da je za RH pozitivno da zemlje u regiji napreduju prema europskim standardima i članstvu.

Uspoređujući posljednji val proširenja, koji je pratila svojevrsna euforija, ministrica je kazala da su sada 'druga vremena i racionalniji pristup'.

'Godine 2004. vladala je pozitivna euforija u EU-u i zemljama koje su pristupale. Ekonomska situacija je bila na vrhuncu uspješnosti i to je proširenje bila neka vrsta kraja Hladnog rata', kazala je Pusić

Zaključila je da se 'danas ulazi s racionalnijim stavom, ali se ulazi'.

Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u nedjelju će birači na 6.749 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu odlučiti da li će Hrvatska 1. srpnja 2013. postati 28 članica bloka. Hrvatska je s EU vodila pregovore od listopada 2005. do 30. lipnja prošle godine, kada su zaključeni pristupni pregovori. U prosincu 2011. potpisan je u Bruxellesu Pristupni ugovor.

Ministrica Pusić zadovoljna je odazivom birača