HEBRANGOV NOVI LAPSUS

'Vjerujem da Kosor nije znala za crni fond'

17.12.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Vrh vladajućeg HDZ-a okupio se u zgradi u Vlade odmah nakon sjednice Vlade gdje su se, prema svemu sudeći, nastavili razgovori o rekonstrukciji Vlade. No, nakon sastanka Andrija Hebrang ustvrdio je da rekonstrukcija Vlade nije bila na dnevnom redu, ma koliko god da to teško bilo za povjerovati

Tako su na dolasku u zgradu na Markovu trgu viđeni najvažniji HDZ-ovci i članovi Predsjedništva vladajuće stranke, koji ne obnašaju funkcije u Vladi: Branko Bačić, Vladimir Šeks Andrija Hebrang i Ivan Jarnjak

Spomenuti nisu bili voljni ništa komentirati o crnim stranačkim fondovima osim Hebranga, čovjeka za kojeg se već nekoliko puta pokazalo da 'ne laže, ali ponekad ne govori istinu'.

On nije želio odgovarati na pitanja oko rekonstrukcije Vlade, ali je rekao da je 'Vlada rekonstruirana nakon raketiranja u Domovinskom ratu' i da je 'tu danas došao popiti čaj', za koji je svojedobno izjavio da mu nije među napicima koje konzumira.

Novinari su ga pitali i je li imao ikakvih saznanja o postojanju takozvanih crnih fondova iz kojih se financirao HDZ-a, Hebrang je kazao da 'nije imao te da je još uvijek u uvjerenju, budući da to nijedokazano, da je tako nešto nemoguće'. 'Ne mogu vjerovati da se moglobaratati s tako milijunskim ciframa mimo zakona', dodao je Hebrang.

Na novinarsko pitanje vjeruje li da premijerka Kosor nije znala za crne fondove, Hebrang je odgovorio: 'Ne vjerujem', ali se odmah zatim ispravio, 'odnosno, hoću reći, ne vjerujem u te priče i vjerujem da premijerka Kosor nije znala i ne da vjerujem, nego sam siguran, jer sad kad razgovaramo irekonstruiramo brojne događaje, ne možemo uopće ući u trag takvomparalelnom sustavu'.

KOSOR VAŽNIJE LAMPICE U ČAZMI OD NOVINARA

Nakon sastanka vrha HDZ-a u Vladi, koji je trajao oko dva sata, nitko, a pogotovo ne premijerka Jadranka Kosor koja je samo sjela u auto i odjurila paliti božićne lampice u Čazmi, tek je Hebrang bio raspoložen za razgovor s novinarima, ali samo kako bi im rekao da se nije razgovaralo o rekonstrukciji Vlade nego o 'usklađivanju rada Vlade i Sabora vezano za europsko zakonodavstvo i program gospodarskog oporavka'.

Na novinarsko pitanje hoće li u iduća dva tjedna doći do izvanredne sjednice Sabora, Hebrang je odgovorio da se 'to još ne zna, jer to ovisi o tome kakvom će dinamikom premijerka odlučivati o rekonstrukciji Vlade'. 'Za sada još nemamo informacije o tome, a rekonstrukcija Vlade nije ni bila tema sastanka. Naime, U Vladi nitko nije smijenjen jer uopće nismo imali sastanak na temu smjene i rekonstrukcija', kazao je Hebrang.

'Tema sastanka bila je koordinacija rada Vlade i Sabora jer je Vlada donijela novi program zakonodavnih aktivnosti koji treba uskladiti i sinhronizirati sa Saborom. Treba donijeti još niz zakona koji se tiču EU, niz odluka koji se tiču nastavka i intenziviranja gospodarskog programa i u tom smislu smo danas dogovorili što ćemo i kada raditi', zaključio je Hebrang.

'ŽIVOT JE OKRUTAN'

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice imenovala Martinu Banić predstojnicom Ureda predsjednice Vlade RH, a Mladena Pavića državnim tajnikom - predstojnikom Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornikom Vlade. Novinari su njegovog bivšeg šefa Petra Čobankovića pitali da im prokomentira Pavićev odlazak u Vladu i je li mu žao što Pavić odlazi iz njegovog ministarstva na što je Čobanokvić rekao 'da jest i da odlazi na dobro radno mjesto, ali život je takav, okrutan'.

VUKELIĆ NA ULASKU, A NE IZLASKU IZ VLADE

Prije sjednice Vlade, nitko od ministara nije želio komentirati ni crni fond HDZ-a ni rekonstrukciju Vlade, jedino se ministar Tomislav Ivić nakonsjednice vlade odvažio nešto komentirati rekavši tek da 'ne zna ništa o crnim stranačkim financijskim sredstvima, a posebno ne za Osječku televiziju'.

Zanimljiv je bio i razgovor novinara i ministra obrane Branka Vukelića prije sjednice Vlade. 'Jeste li vidjeli novac iz crnih fondova ili znali išta o tome', pitali su novinari Vukelića koji je odgovorio: 'Kako je danas lijep i sunčan dan.'

Novinari su nastavili s pitanjima: 'Jeste li na izlasku iz Vlade?', na što je ministar prpošno odgovorio: 'Ja sam upravo na ulasku u Vladu.'