STUDIJA POKAZALA

Vjerojatnost smrti na cesti za pijane vozače četiri puta je veća

15.11.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Iako je broj nesreća sa smrtnim posljedicama za koje su krivi pijani vozači u Sloveniji ove godine smanjen, konzumacija alkohola i dalje je kritičan negativni čimbenik za sigurnost u prometu s obzirom na njegovu potrošnju po glavi stanovnika koja je među najvišima u svijetu, objavio je u četvrtak slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) povodom najnovije znanstvene studije koju je naručila Agencija za sigurnost prometa

Rezultati studije, koju je za agenciju proveo kriminološki institut Pravnog fakulteta u Ljubljani, pokazali su da je vjerojatnost smrti ili teške ozljede vozača s količinom alkohola u krvi od 0,24 do 0,50 miligrama na litru čak četiri puta veća nego kod trijeznog vozača, a tolerantna kultura prema konzumaciji alkohola i visoka potrošnja veliki su rizici za stanje u prometu i kvaliteti javnog zdravlja.

 U 1080 prometnih nesreća što su ih u Sloveniji u prvih devet mjeseci ove godine izazvali pijani vozači poginulo je 14 osoba, što je skoro upola manje nego lani, ali je broj teško ranjenih u tim nesrećama skoro na istoj razini jer ih je bilo skoro 600.

Prema zadnjim poznatim statističkim podacima, Slovenija je s registriranom godišnjom potrošnjom od 10,5 litara čistog alkohola po stanovniku vrlo visoko na takvim ljestvicama u svijetu. Prema podacima iz 2016. godine prosječni stanovnik stariji od 15 godina godišnje popije 48,4 litra vina,  87  litara piva te 2,1 litre žestokih pića.