zarobljen u ukrajini

Vjekoslav Prebeg se poslijepodne vraća u Hrvatsku, dočekat će ga hitna pomoć: 'Prioritet je procjena njegovog zdravstvenog stanja'

22.09.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Hrvatski državljanin zarobljen u Ukrajini, Vjekoslav Prebeg, poslijepodne se vraća u Hrvatsku, a prioritet za vlasti bit će njegovo zdravstveno stanje

Prebega će u Zagrebu po slijetanju dočekati tim hitne pomoći, poručuju iz Vlade. Prioritet je ocjena zdravstvenog stanja te po potrebi pružanje zdravstvene skrbi, dodaju.

Nije poznato u koliko će točno sati Prebeg sletjeti u Zagreb, osim da će to biti poslijepodne.

S njim se jučer čuo i premijer Andrej Plenković te je zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći pri povratku Prebega. 'Ono što je najvažnije, čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju, vrlo je zadovoljan. Sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući', kazao je jučer Plenković.

Podsjetimo, Prebeg je među 10 stranih boraca zarobljenih od ruske strane u Ukrajini, a koji su jučer oslobođeni. Pri njihovom oslobađanju posredovala je Saudijska Arabija, točnije saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman. Saudijske vlasti jučer su preuzele desetoricu stranih zarobljenika koji su se borili na ukrajinskoj strani i prevezle ih u Saudijsku Arabiju.

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna. U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u tzv. Donjeckoj Narodnoj Republici, gdje mu se sudilo s trojicom Britanaca i Šveđaninom.

  • +26
Vjekoslav Prebeg na suđenju u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia