POSLIJEPODNE U ZAGREBU

Vjekoslav Prebeg s aerodroma ide ravno u KB Dubrava; otkriveno kakve ozljede ima

22.09.2022 u 12:37

Bionic
Reading

Vjekoslav Prebeg, kojeg su u travnju u Ukrajini zarobili Rusi, danas bi trebao stići u Hrvatsku

Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku sa zagrebačkog aerodroma javila reporterka Matea Šeparović, Prebegov dolazak očekuje se u poslijepodnevnim satima. Iz Rijada, gdje ga je dočekao veleposlanik Tomislav Bošnjak, zaputio se na jedan od najvećih europskih aerodroma, s kojeg će poletjeti za Zagreb.

HTV doznaje da se Prebeg osjeća poprilično dobro te da ga je vijest da odlazi kući iznenadila i šokirala. U ramenu ima šrapnel, a navodno i ozljede nosa, zbog čega će ga dočekati i vozilo hitne pomoći koje će ga prevesti u KB Dubrava.

Prebeg je oslobođen uz još devet zatvorenika iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Maroka. Trenutačno je u Saudijskoj Arabiji koja je posredovala pri oslobađanju zarobljenika.

Prijetila mu je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donecku zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani. Na sudu je iskazao da je nedužan. Suđenje je trebalo početi sljedećeg mjeseca.

  • +26
Vjekoslav Prebeg na suđenju u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Premijer Andrej Plenković rekao je da je telefonom razgovarao s Prebegom i da se svi raduju njegovu povratku u zemlju.

'Razgovarali smo i s predsjednikom Zelenskim, i premijerom Šmihalom, s drugim dužnosnicima, rekli smo koliko nam je bitno da se u procesima razmjene zarobljenika - uvijek su te razmjene nekog šireg karaktera - obuhvati i hrvatskoga državljanina. Drago mi je da je on bio obuhvaćen ovom razmjenom', rekao je Plenković.

'Čuli smo se. On meni djeluje u dobrom stanju. Vrlo je zadovoljan, sretan je što je konačno u prigodi da se vrati kući', dodao je premijer.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je zahvalnost Saudijskoj Arabiji na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i pomoći u rješavanju ovog slučaja.