PAD BROJA NEZAPOSLENIH

Visokoobrazovani u Vrgorcu prihvaćaju bilo kakav posao

22.03.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Za razliku od susjednog Imotskog koji je doživio gospodarski kolaps i bilježi rekordan broj nezaposlenih, grad Vrgorac, jedini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, bilježi pozitivna kretanja na tržištu rada

Od 13 gradova u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jedino je Vrgorac zabilježio pad broja nezaposlenih.

Dok svi ostali dalmatinski gradovi bilježe porast nezaposlenih u odnosu na isti period 2010, po evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispostava Split, grad Vrgorac ima pad nezaposlenih od 3,4 posto.

Dalmatinski gradovi u odnosu na 2010. imaju porast nezaposlenih od 5,5 posto (Makarska) do 15,4 posto (Brač). Osim Brača, u većini gradova nezaposlenost raste u dvoznamenkastom postotku: Sinj 13,7 posto, Vis 13,3 posto, Trilj 12,7 posto, a Split 12 posto. Ukupno je prvih mjeseci 2011. u gradovima Splitsko-dalmatinske županije nezaposlenost u odnosu na prošlu godinu porasla za 9,2 posto.

Jedini grad čiji statistički podaci nisu negativni je Vrgorac, koji je početkom 2010. imao 763 nezaposlena, a početkom 2011. u evidenciji Zavoda za zapošljavanje ima 737 nezaposlenih osoba.

Najzanimljiviji podaci ipak su u strukturi nezaposlenih: naime, kao i većina mjesta u Dalmatinskoj zagori, Vrgorac je imao velik broj visokoobrazovanih među nezaposlenima. Početkom 2011. na vrgoračkom Zavodu registrirano je 28 osoba sa završenim fakultetom ili magisterijem, dok na razini cijele županije ta brojka iznosi 3.051.

Poslodavci u Vrgorcu uočili su novi trend u prijavama za otvorena radna mjesta. Naime, u Vrgorcu nezaposleni prihvaćaju bilo kakav posao, tako da i visokoobrazovani ne biraju. Primjerice, na blagajni jednog trgovačkog lanca radi djelatnica sa završenim fakultetom, a u jednoj poznatoj građevinskoj firmi kao običan fizički radnik već dvije godine radi diplomirani politolog.

Miljenko Pivac, jedan od direktora najveće tvrtke u vrgoračkom kraju, Mesne industrije Pivac, izjavio nam je da je u prošloj godini zapošljavao uglavnom ljude sa srednjom stručnom spremom jer je imao potrebu za takvim radnim mjestima. 'U posljednje vrijeme imamo dosta upita mladih i fakultetski obrazovanih ljudi koji bi radili bilo što', naglašava Pivac, što je vjerojatno najbolje objašnjenje za to što Vrgorac ima pad nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje.