U ZNAK PROSVJEDA

Liječnik u Italiji dao otkaz jer se ne može pomiriti s postupanjem vlade prema migrantima

26.08.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Ravnatelj talijanske Medicinske agencije (AIFA) Stefano Vella dao je otkaz u znak prosvjeda protiv tvrde politike vlade prema migrantima, doznaje se u nedjelju iz talijanskih medija

Postupak Velle odgovor je na postupanje vlade prema migrantima zatočenima na Diciotti, brodu talijanske obalne straže, koji je u ponedjeljak pristao u Cataniji na Siciliji.

'Kao liječnik, ne mogu se pomiriti s tim da vodim ustanovu za javno zdravstvo u trenutku kada se s ljudima na našem tlu postupa na takav način', kazao je Vella i pozvao sve koji se protive politici ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da također podnesu ostavke.

Migranti u talijanskoj luci Katanija u lipnju 2018. Izvor: Pixsell / Autor: EXPA/PIXSELL

Migrante je talijanska obalna straža spasila iz mora 16. kolovoza, a četiri dana kasnije su pristali u luku. No, većini je tada zabranjen iskrcaj, a Salvini je tražio da ih prime druge članice Europske unije. Iskrcaj migranata je dozvolio u subotu, nakon što su Albanija, Irska i talijanska Katolička Crkva pristale prihvatiti migrante s broda.

Prema Velli, na brodu je bilo nekoliko nepotvrđenih slučajeva šuge i tuberkuloze, a više desetaka žena je kazalo da su u Libiji bile silovane.

Talijansko pravosuđe je protiv Mattea Salvinija počelo istragu zbog 'protuzakonitog zadržavanja i uhićenja ljudi te zloporabe ovlasti' u tom slučaju.