neujednačen sustav

Visoke brojke, a nema 'ratnog stanja'; Primorsko-goranska županija ruši rekorde, no ravnatelj KBC-a Rijeka poručuje: Nema drame, imamo rezervu

25.11.2020 u 13:22

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija danas ruši svoj rekord u broju novozaraženih – 334. U ovom dijelu Hrvatske broj novih slučajeva bio je među najvišima na nacionalnoj razini i ranije, dok se broj novozaraženih u Hrvatskoj vrtio oko 1000 na dan. No unatoč visokim brojkama iz te županije ne stižu dramatične poruke. Koja je njihova tajna, otkrio nam je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić

U toj bolnici nema vojnih šatora, nema manjka respiratora, nema 'ratnog stanja' unatoč visokom broju novih slučajeva u duljem razdoblju.

Ružić kaže kako je danas 105 hospitaliziranih, što je rast za oko 30 posto u odnosu na početak mjeseca, kada je bilo 62 oboljelih od Covida u bolnici.

Usporedbe radi, u Općoj bolnici Varaždin danas ih je 212. S time da je riječ o bolnici druge kategorije, a najveće su bolnice s najviše zavoda klinički bolnički centri - osim u Rijeci, po dva u Zagrebu te po jedan u Splitu i Osijeku.

'Pratimo epidemiološke podatke o broju pozitivnih, a otprilike znamo da će i kada će još rasti. Pokušavamo, i za sada smo uspješni u tome, balansirati brojem kreveta i stalno imamo po jedan bolnički odjel koji nam je spreman za otvaranje', kaže Ružić tportalu. Kako se broj hospitaliziranih povećava, tako bolnički odjeli i zavodi jedan po jedan postaju odjeli za Covid. Sve to prati ranija priprema sve potrebne infrastrukture, instalacija kisika, nadzornih kamera kojima prate pacijente…

'Tako da smo mi od klinike za infektologiju, koja je klinika za Covid, i primarnog respiratornog centra za najteže bolesnike, u međuvremenu kliniku za otorinolaringologiju pretvorili u odjel za Covid, onda kliniku za maksilofacijalnu kirurgiju, pa zavod za nefrologiju i sada imamo spreman zavod za fizikalnu medicinu koji u bilo kojem trenutku može primiti pacijente', kaže Ružić.

  • +6
Alen Ružić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Dakle otpada jedan po jedan zavod. Što se događa s njima i njihovim pacijentima?

'Biramo odjele koji mogu funkcionirati ili u nekom drugom prostoru ili ih možemo prebaciti na ambulantni rad. Maksilofacijalna kirurgija se prebacila u kliniku za urologiju, tako da oni ondje rješavaju svoj operativni program. Dio redovnog programa morali smo odgoditi. Fizikalna je ostala ambulantna i dnevna bolnica te se po potrebi o pacijentima koji moraju biti zaprimljeni dogovaramo s vanjskim ustanovama. Pritom nam izlaze u susret Talasoterapija Opatija i Crikvenica', objašnjava.

Tvrdi da uspijevaju potpuno održati onkološki program, kako operacije, tako i sve druge oblike liječenja. A respiratori? Njih u KBC-u Rijeka ima dosta u rezervi. 'Imamo danas 10 pacijenata na respiratoru, a ukupno ih imamo 55. Ako se uzmu dodatni uređaji koji mogu poslužiti, imamo ih više od 70.

U centralnom respiracijskom centru imamo ih 24 spremna, a njih je 10 zauzeto. Zato osjećamo nekakvu sigurnost, no moramo gledati unaprijed ako bude prodora u neki dom za starije i nemoćne', kaže Ružić.

Nema stoga, kaže, drame jer računaju na rezervu. A u rezervi su 92 kreveta i deseci respiratora.

Bitno je naglasiti da je Ružić kao šef KBC-a Rijeka koordinator za tri županije. Najteži pacijenti iz Istarske te Ličko-senjske županije također se zaprimaju u Rijeci.