hrvatski sabor

Višnji Ljubičić još jedan mandat pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

31.10.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Višnju Ljubičić, koja je proteklih osam godina obnašala dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Hrvatski sabor u četvrtak je imenovao na još jedan osmogodišnji mandat

Za njezin reizbor glasovala je većina zastupnika - 92 ih je bilo 'za', šest suzdržanih.

Na čelo neovisnog tijela za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova, Sabor je Višnju Ljubičić, diplomiranu pravnicu, prvi put imenovao 28. listopada 2011. godine. Prije toga, punih deset godina bila je savjetnica/načelnica odjela u Vladinu Uredu za ljudska prava.

Od 1993-2001. bila je savjetnica/šefica odjela i pročelnica Ureda tajnika Ministarstva obrane, a od 1990-1993. pravna savjetnica u trgovačkom poduzeću - stranom predstavništvu u Zagrebu. Radnu karijeru počela je kao pripravnica na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova djeluje neovisno i samostalno, prati provođenje zakona i propisa koji se tiču ravnopravnosti spolova i najmanje jednom godišnje o tome izvješćuje Hrvatski sabor.

U opisu poslova joj je i da razmatra slučajeve kršenja načela ravnopravnosti spolova, slučajeve diskriminacije prema pojedincima ili grupama pojedinaca. Pravobraniteljici se svatko može obratiti zbog povreda zakona bez obzira je li neposredno oštećen.

Sabor je potvrdio promjene u sastavima nekoliko svojih odbora, za predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova izabrao je Sabinu Glasovac (SDP), za članicu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Milanku Opačić, a Vlahu Orepića za člana Odbora za unutarnju politiku.