neskloni planu

Višegradska skupina iznimno zadovoljna odustajanjem od obvezne podjele migranata

29.06.2018 u 19:18

Bionic
Reading

Zemlje istočne Europe, članice Višegradske skupine, koje su nesklone prihvaćanju migranata, zadovoljne su u petak sporazumom čelnika EU-a koji su odustali od plana obvezne podjele migranata u Europskoj uniji

Umjesto jedinstvene procedure, obvezne za sve zemlje članice EU-a, na summitu je dogovoreno da će svaka zemlja odlučiti sama hoće li i kako primiti migrante.

Nestala je također i ideja o financijskoj odšteti koju bi platile zemlje koje odbijaju preuzeti izbjeglice - na veliko zadovoljstvo Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, članica Višegradske skupine.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, čija je zemlja u oštrom sukobu s Europskom komisijom oko pravne države i pravosudnih reformi u Poljskoj, bila je najzadovoljnija kompromisom postignutim tijekom noći u Bruxellesu, a premijer je rekao da se radi o velikom uspjehu Poljske.

Ranije je on na Twitteru naveo da se EU jednoglasno složila sa stajalištem Varšave i Višegradske skupine. 'NE za obveznu raspodjelu i potrebna jednoglasnost za reformu Dublina', sporazuma o pravilima za preuzimanje molbi za azil.

'Prijetili su nam i govorili da ćemo platiti ukoliko ne prihvatimo izbjeglice. Ostali smo čvrsto pri našim stajalištima da ne treba plaćati jer je to razmišljanje pogrešno i jer treba znati braniti vanjske granice', istaknuo je Morawiecki.

Mađarski premijer Viktor Orban također je objavio 'veliku pobjedu Višegradske skupine na summitu u Bruxellesu'.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Postojala je stvarna prijetnja da će migranti biti raspoređeni po europskim zemljama. Uspjeli smo poništiti taj prijedlog i progurati naš prema kojem je jasno da premještanje migranata neće biti moguće bez prethodnog dogovora i pristanka dotičnih zemalja'.

'Mađarska će ostati mađarska zemlja i neće postati zemlja migranata', dodao je Orban.

I češki premijer Andrej Babiš je pohvalio uspjeh Višegradske skupine.

Nešto umjereniji je bio slovački premijer Peter Pellegrini koji je podsjetio da je Bratislava predložila Austriji privremeni prihvat 1200 izbjeglica u Slovačkoj ako njihov broj predstavlja problem za Beč. 'To je sve što sada želimo učiniti. Migranti neće ući u Slovačku bez pristanka vlade', rekao je.

Austrijski konzervativni premijer Sebastian Kurz, čija su stajališta o migrantima vrlo bliska stajalištima Višegradske skupine, također je bio umjeren. Na Twitteru je napisao da je 'zadovoljan promjenom trenda u europskoj politici o migrantima'.