REORGANIZACIJA ZDRAVSTVA

Više se ne može na mamografiju kod privatnika

05.05.2010 u 09:05

Bionic
Reading

Privatne poliklinike i privatni liječnici koji su temeljem ugovora s HZZO-om pružali usluge besplatnih preventivnih mamografskih pregleda i testiranja na rak debelog crijeva, od 1. svibnja više ne sudjeluju u tom programu

Riječ je o desecima poliklinika koje su ostale bez ugovora, i u kojima pacijenti neće moći realizirati čak ni već zakazane preglede, piše Novi list

Zbog čega se išlo na ovako radikalno rezanje preventivnih pregleda u privatnoj praksi i znači li to redukciju preventivnih programa koje je uveo Milinovićev prethodnik Neven Ljubičić, od nadležnih se ne uspjeva doznati.

Traži se pojašnjenje

Damir Eljuga, predsjednik Lige za borbu protiv raka kaže da će tražitiobrazloženje tog postupka, jer je, ističe, provedba Nacionalnogprograma dobro funkcionirala. U zadnje tri godine preventivnimmamografskim pregledima obuhvaćeno je oko 600.000 žena i otkriveno oko1.400 oboljelih.– Ta bi brojka bila i veća da je obuhvat populacijeveći, a on može rasti ako na tim pregledima rade i državne i privatneustanove, kaže Eljuga.

U HZZO-u tvrde kako se obuhvat pacijenata u programima neće smanjiti, te kako se radi 'o novoj organizaciji provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva, s ciljem njegovog boljeg provođenja i bolje efikasnosti'.

Ubuduće, programi će se, poručuju iz HZZO-a, provoditi samo u bolnicama, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo. Novu ulogu u provođenju nacionalnih programa dobili su i timovi javnog zdravstva koji su ugovoreni na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti.

Pacijenti koji su u privatnim zdravstvenim ustanovama trebali obaviti ove preglede, ostat će ipak uskraćeni za već dogovoreni termin, i morat će ugovoriti novi.

– Zavodi za javno zdravstvo su pravodobno obaviješteni o svim promjenama u načinu provedbe nacionalnih programa kako se pacijenti nakon 30. travnja više ne bi upućivali u ustanove u kojima se programi više ne provode. Ako osigurana osoba koja je dobila poziv za pregled u takvoj ustanovi to nije obavila do 30. travnja, može se javiti u županijski zavod za javno zdravstvo kako bi dobila novi poziv, kažu u HZZO-u.

S druge strane, zdravstveni zavod povećava broj drugih dijagnostičkih usluga koje po ugovoru s HZZO-om obavljaju privatne poliklinike i liječnici. HZZO upravo obnavlja ugovore s privatnicima o obavljanju CT i MR pretraga, a novim će se ugovorima, kaže ministar Darko Milinović, regulirati da se na te pretrage primaju pacijenti s vrha nacionalne liste čekanja, jer se taj kriterij nije dosljedno primjenjivao.

– Smanjili smo i cijenu CT i MR snimanja, pa ćemo za iste novce dobiti značajno veći broj pretraga, kaže Tihomir Strizrep, direktor HZZO-a, koji je za ovu godinu sklopio ugovore sa ukupno 90 poliklinika, ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna.