pandemija

Više od tri tisuće zaraženih koronavirusom u Češkoj

31.03.2020 u 13:18

Bionic
Reading

U Češkoj je koronavirusom zaraženo preko 3000 osoba, a vlasti, koje su nametnule oštre restrikcije stanovništvu, poput obveze nošenja zaštitnih maski, rekle su da se nadaju da će ublažiti mjere nakon uskrsnjh praznika

U Češkoj, zemlji s 10,7 milijuna stanovnika, najviše je ljudi zaraženo koronavirusom u istočnom dijelu EU-a. Trendovi pokazuju usporavanje širenja zaraze, ali je vlada rekla u ponedjeljak kako se nada da će početi s ublažavanjem restriktivnih mjera nakon uskrsnih praznika, ako situacija bude pod kontrolom.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da su u ponedjeljak zabilježena nova 184 slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je zaražena 3001 osoba, što je porast od 6,5 posto u odnosu na prethodni dan i drugo proporcionalno najmanje povećanje od 1. ožujka, kada je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. U utorak rano ujutro bile su zaražene 3002 osobe.

Do sada su umrle 24 osobe od koronavirusa, a 291 ih je smješteno u bolnici, uključujući 64 na intenzivnoj njezi.

Češka provodi velik broj testiranja, a u ponedjeljak je provedeno rekordnih 5313 testiranja, što je gotovo dvostruko povećanje u odnosu na prethodni tjedan. Ukupno je Češka provela 48.811 testiranja.

Češka vlada planira dnevno testirati 10 tisuća osoba dnevno i pojačati praćenje kontakata zaraženih osoba kako bi poboljšala mjere samoizolacije i karantene.

Češka vlada je među prvima reagirala na širenje koronavirusa širom Europe.

Granice zemlje su zatvorene, a svatko tko se vraća u zemlju mora u samoizolaciju, dok Česi u javnosti imaju obvezu nošenja zaštitih maski te su zabranjena okupljanja više od dvije osobe.

U ponedjeljak je vlada produžila restriktivne mjere te će većina trgovina i restorana biti zatvorena do 11. travnja, a sloboda kretanja sužena je na kupovinu nužnih namirnica i odlazak na posao.