PORAZNI REZULTATI

Više od polovice mladih želi napustiti Hrvatsku!

11.10.2012 u 09:17

Bionic
Reading

Više od polovice mladih koji su bili obuhvaćeni istraživanjem koje je provela Visa razmišlja o odlasku iz Hrvatske, a kao razlog navode studiranje ili potragu za poslom. Kad su u pitanju hrvatski potencijali nakon ulaska u EU, na prvom su im mjestu turizam i poljoprivreda

Visa je objavila podatke dobivene istraživanjem kojemu je cilj bio čuti promišljanja mladih o hrvatskoj budućnosti u EU, prilikama koje prepoznaju u europskoj obitelji te mogućnosti pokretanja vlastitog posla u novom okruženju. Istraživanje je provedeno na uzorku od 500 ispitanika, starosti između 18 i 25 godina, iz pet velikih hrvatskih gradova – Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina. Došlo se do poraznih podataka.

Naime, čak 57 posto mladih svoju budućnost vidi u jednoj od europskih zemalja. Kao glavne razloge navode studiranje, karijeru, financijski i osobni razvoj. Dok djevojke privlači karijera, mladići su skloniji boljoj zaradi.

Kad je zaposlenje u pitanju, njih 40 posto preferira vlastiti posao, rad za poslodavca 35 posto, od čega bi njih samo dva posto bilo spremno angažirati se u neprofitnom sektoru. Svaki četvrti ispitanik zadovoljio bi se poslom u javnom sektoru, vjerujući u siguran posao

Gotovo svi ispitanici, odnosno njih 90 posto vjeruju u turizam kao ključnu gospodarsku granu i u budućnosti. Na istoku i sjeveru Hrvatske vjeruju i u poljoprivredu, a u Dalmaciji u brodogradnju. Dobar dio sklon je prehrambenoj industriji, odnosno gospodarenju pitkom vodom.

Prethodno je Visa na panel-diskusiji okupila 12 'mladih lidera' – top studenata sa Zagrebačkog sveučilišta koji su također imali priliku iznijeti svoja promišljanja i očekivanja od hrvatskog članstva u EU te otkriti vlastiti poduzetnički duh.

Mladi lideri optimistično gledaju na ulazak Hrvatske u EU. Svjesni su da sam čin pristupanja neće donijeti rješenje gospodarskih problema, ali da će pozitivno utjecati na smanjenje korupcije i birokracije. I oni bi u većini slučajeva željeli otići iz Hrvatske, a kao ključni razlog naveli su veću mogućnost zapošljavanja.

Idealan, ali ne i realan, bio bi im povratak u Hrvatsku nakon stečenog poslovnog iskustva koje bi najradije stjecali u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, skandinavskim zemljama, ali i u jednoj državi koja nije članica EU – Švicarskoj

Ono što bi ih, pak, zadržalo u Hrvatskoj su prepoznavanje i priznavanje potencijala mladih lidera, bolja ponuda dodatnog obrazovanja te stimuliranje poduzetničkog duha

Komentirajući istraživanje, Gorana Perišić Kranjčec, Visa country menadžerica za Hrvatsku, izjavila je da 'iako su prilično mladi, većina ispitanih dobro zna kojim putem želi krenuti'. 'Nadam se kako će planove i ostvariti, jer će to imati pozitivne učinke na hrvatsko društvo i gospodarstvo u cjelini. Istraživanje je pokazalo i kakvu pomoć očekuju na putu ostvarenja vlastitih snova unutar Hrvatske', poručila je Perišić Kranjčec.

Na kraju, zanimljivo je od mladih bilo i čuti što općenito misle o europskoj obitelji država. Njih skoro dvije trećine očekuje kako će EU donijeti korist mladim ljudima. Dok su podijeljeni u stavu o tome što će Hrvatskoj donijeti članstvo u Uniji, njih samo 22 posto ima pozitivna očekivanja od uvođenja eura, jer taj pojam povezuju s nižim životnim standardom.