krhko savezništvo

Više od polovice Francuza zbog Trumpa ne smatra više SAD pouzdanim partnerom

13.09.2018 u 22:23

Bionic
Reading

Više od polovice Francuza ne smatra više Sjedinjene Države pouzdanim partnerom svoje zemlje, što je za 33 posto više 'nepovjerljivih' nego 2014. godine, pokazuju nedavno objavljeni rezultati ankete

Samo 44 posto francuskih ispitanika kazalo je kako SAD ostaje za Francusku 'saveznik od povjerenja' pod mandatom američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi televizija France24.

Najnovije istraživanje pokazuje kako je za 33 posto pao broj Francuza koji smatraju SAD saveznikom kojem se može vjerovati, u usporedbi sa sličnom anketom provedenom sredinom 2014., kada je u Bijeloj kući stolovao bivši predsjednik Barack Obama.

U najnovijoj anketi oko 54 posto francuskih ispitanika reklo je da ima 'vrlo loše mišljenje' o predsjedniku Trumpu, dok je svega 17 posto ispitanika iznijelo pozitivno mišljenje o njemu.

Skupina koja je izrazila pozitivnije mišljenje o Trumpu pristaše su krajnje desničarske francuske stranke Marine Le Pen pod nazivom Nacionalno okupljanje - nekadašnja Nacionalna fronta - s 42 posto njih koji podržavaju Trumpa.

  • +23
Susret Trumpa i Macrona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zbog Trumpovih kaznenih trgovinskih carina 78 posto francuskih ispitanika reklo je da je SAD loš za gospodarski rast Francuske, dok zbog Trumpove odluke o američkom povlačenju iz Pariškog sporazuma o klimi Francuzi sada više vide Ameriku kao neprijatelja nego kao saveznika u borbi protiv klimatskih promjena.

>>> Trump nije obavijestio Macrona o svojim planovima za Iran

Mišljenja se razlikuju od generacije do generacije, pri čemu su najstariji francuski državljani najveći pesimisti u pogledu savezništva sa SAD-om.

Anketu je prošlog tjedna proveo institut Ifop.