rupa u sustavu

Više od pola milijuna eura socijalne pomoći završilo u džepovima džihadista

06.11.2017 u 14:45

Bionic
Reading

Pripadnici tzv. Islamske države primili su u posljednjih pet godina od francuske države oko pola milijuna eura socijalne pomoći, piše ugledni pariški Le Figaro, dodajući kako se radi o nedostatku francuskog sustava socijalne zaštite i nedostatku volje vlasti da poboljšaju taj sustav

Pariški dnevnik Le Figaro je naime prošlog tjedna objavio rezultate istrage francuskih istražitelja koji su razotkrili razne vrste prevara vezanih uz socijalnu pomoć. Opsežna istraga je pokazala kako je 20 posto džihadista s francuskim državljanstvom koji su se borili u Siriji i Iraku dobivalo obiteljske dodatke od 2012. do 2017. godine.

Na malverzacije je upozorio Thierry Mariani, zastupnik Republikanske stranke, koji je s kolegom Alainom Marsaudom još 2014. godine predložio rezoluciju u francuskom parlamentu kojom se zahtijeva istraga o zloporabama socijalne pomoći u kojima glavne uloge imaju džihadisti s francuskim državljanstvom, a koji se bore na strani tzv. Islamske države na bojištima u Siriji i Iraku.

Marsaud, koji je bio antiteroristički istražitelj, predložio je da popise osoba koje primaju socijalnu pomoć provjere službe sigurnosti, no tadašnji ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve proglasio je prijedlog apsurdnim.

'Imali smo doušnike, uključujući službenike u državnim agencijama, koje je zanimalo tko sve dobiva socijalne dodatke. Štoviše, nekoliko puta sam bio u Siriji te sam susretao ljude koji su pronašli dokumente francuskih i tuniških državljana za koje se pokazalo kako primaju francusku socijalnu pomoć', kazao je Mariani u razgovoru za francusku ispostavu ruske agencije Sputnjik.

Prema navodima istražitelja, džihadisti su dobivali socijalnu pomoć na temelju osobnih iskaznica svoje djece.

U nekim slučajevima novac poreznih obveznika koji je završavao u džepovima džihadista nije bio problem samo za vlade zemalja u kojima su se borili. Primjerice, Salah Abdeslam, koji je radio kao menadžer bara u belgijskom Molenbeeku, primao je socijalnu pomoć belgijskih vlasti za nezaposlene koju je koristio za organizaciju terorističkih napada u Parizu u studenom 2015. i Bruxellesu u ožujku prošle godine, piše The Wall Street Journal.

  • +19
Teroristički napadi Izvor: Reuters / Autor: Emmanuel Foudrot

Prema Marianiju, prevare s francuskim socijalnim davanjima nisu česte samo među džihadistima, već i u slučaju državljana koji žive izvan Francuske.

'Otkrio sam kako je moguće ostati zvan Francuske godinu i pol i odgovarati mailom na pisma socijalne službe hineći kako se nalazite u zemlji i pritom dobivati dodatke bez ikakve kontrole. Tisuće ljudi su to radile', kazao je Mariani, dodajući kako se radi o vrlo jednostavnim malverzacijama.

Republikanski zastupnik ističe kako je do pomoći za nezaposlene u Francuskoj vrlo lako doći.

'Možete biti usred ničega u Siriji ili nekoj afričkoj i azijskoj zemlji i jedino što trebate učiniti je ispunititi formular na internetu. Ima previše nezaposlenih i socijalni radnici se ne mogu nositi s tim, pa gotovo da i nema kontrole', zaključio je Mariani.