brexit

Više od 750.000 Europljana podnijelo zahtjev za ostanak u Britaniji

30.05.2019 u 13:57

Bionic
Reading

Više od 750.000 državljana Europske unije podnijelo je zahtjev da ostane živjeti u Velikoj Britaniji nakon što ta zemlja napusti EU, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Sajid Javid

Pitanje što će se dogoditi s više od tri milijuna Europljana koji žive u Britaniji bilo je jedno od prvih koja su se morala riješiti u pregovorima o Brexitu.

London im je dao rok do 31. prosinca 2020. da podnesu zahtjev za rješenje statusa, bez obzira na to hoće li biti sporazuma s Unijom.

Velika Britanija trebala bi napustiti EU 31. listopada, no premijerka Theresa May odstupila je nakon što nije postigla dogovor o izlasku i oni koji je hoće zamijeniti podijeljeni su oko toga hoće li tražiti promjene dogovora.

'Državljani EU-a naši su prijatelji, susjedi i kolege koji pridonose toliko mnogo ovoj zemlji. Bez obzira na to koji će ishod Brexita biti, želimo da oni ostanu', rekao je Javid i dodao da je dosad zahtjev zatražilo 750.000 osoba.

U skladu s pravilima EU-a, državljani Unije koji su u Velikoj Britaniji neprekidno živjeli pet godina mogu dobiti boravišni status koji im omogućuje ista prava na zaposlenje, studiranje i pristup službama kao i sada.