VREMENSKE NEPOGODE

Više od 60 žrtava tajfuna u istočnoj Aziji

11.08.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Strahuje se da je oko sto osoba poginulo u odronu tla kojeg je izazvao tajfun Morakot na Tajvanu, dok je u nevremenu na istoku Azije u utorak stradalo više od 60 ljudi.

Od petka navečer je u poplavama koje su uslijedile nakon tajfuna poginula 41 osoba, a 62 se smatraju nestalima, prema posljednjim podacima.

Najmanje 20 osoba je poginulo u odronu tla i poplavama u Kini i Japanu gdje se strahuje da je snažan potres u utorak ujutro dodatno oslabio tlo već natopljeno vodom.

U Tajvanu je najmanje 35 osoba ranjeno pri prolasku tajfuna uz rekordne padaline koje su potopile kuće, ulice i srušile mostove.

Kritično je stanje u selu Hsiaolin, na jugu otoka koje je prekriveno blatom.

Nacionalne hitne službe su strahuju da je tamo oko sto ljudi živo pokopano. Cijelo selo je nestalo, čak su i krovovi prekriveni blatom.

Helikopter spasilačke službe s troje članova posade srušio se pri akciji pomoći žrtvama tajfuna nakon što je udario u brdo u pokrajini Pingtung na jugu Tajvana. Predstavnik nadležnih vlasti rekao je kako još nije poznato je li posada preživjela.

Tajfun Morakot je na Tajvanu izazvao štet veće od 150 milijuna američkih dolara, 61.000 kuća je bez električne enegrije, a 850.000 bez vode.

U kolovozu 1959. u Tajlandu je u tajfunu poginulo 667 ljudi, a 1.000 je nestalo.