STRAVA U HONDURASU

Više od 350 mrtvih u požaru u zatvoru nakon pobune

15.02.2012 u 14:06

Bionic
Reading

U pobuni zatvorenika koja je počela jutros oko dva sata po hrvatskome vremenu u zatvoru Comayagua, u središnjem dijelu Hondurasa, izbio je požar u kojem je, prema posljednjim policijskim podacima, poginulo više od 350 ljudi, ali brojka nije konačna. Lokalni mediji prikazuju dramatične scene skakanja u ponor

Prema trenutačnom stanju, a kako je izvijestio narednik Josué García iz vatrogasne policijske postrojbe grada Comayagua, kako prenose agencije, forenzičari su evidentirali više od 350 tijela osoba koja su potpuno spaljena, ili koje su izgubile život gušenjem zbog dima.

Lokalne novine La Prensa tvrde da je sve počelo pobunom, a list La Tribuna precizira gdje je i kako počeo požar, to jest, da su ga zatvorenici izazvali, ali da je odmaklo kontroli i njima i čuvarima. Međutim, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, Héctor Iván Mejía, kaže da je sve počelo nakon greške u električnom sustavu, ali da su to još sve nagađanja, to jest, da je požar možda prouzrokovao pobunu, a ne obratno.

Većina ranjenih, s izuzetno teškim opeklinama, prebačena je u mjesnu bolnicu Sveta Tereza i u glavne bolnice Tegucigalpe. Vlasti zatvora tvrde da je požar zahvatio dijelove u kojima se nalazilo oko 500 zatvorenika.

Nije prvi put da se tako što događa; 17. svibnja 2004. 107 zatvorenika izgorjelo je u požaru u zatvoru San Pedro Sula na sjeveru zemlje. Prije toga, 5. travnja 2003. 66 zatvorenika i tri posjetiteljice umrli su u požaru u zatvoru El Porvenir blizu grada Ceiba. Dnevni listovi ističu kaotičnost stanja zatvoreničkog sustava Hondurasa.