PREŠUĆENA INFORMACIJA

Više od 300 tisuća Hrvata bez posla!

11.02.2010 u 19:16

Bionic
Reading

'Dnevnik' Nove TV otkrio je prešućene podatke s burze: crni scenarij se obistinio, a broj nezaposlenih prešao je 300 tisuća. Riječ je o neslužbenim podacima, a one službene Hrvatski zavod za zapošljavanje, navodno po naputku Vlade, još ne objavljuje. Službe zavoda za zapošljavanje sve su punije, a kriza je radnike otjerala na ulicu. Novoprijavljenih sve više, prema novim podacima čak 309 tisuća, što je 17 tisuća više u samo mjesec dana. U siječnju je, prema tim podacima, čak 580 osoba na dan ostajalo bez posla, a tako će se, čini se, nastaviti i u veljači

'5. veljače mi je bio zadnji radni dan, nakon 32 godine i par mjeseci radnog staža', rekao je novinarima Nove TV Milan Dabić, jedan od novonezaposlenih. 'Sada se idem prijaviti, ništa, eto, to vam je tako, nažalost, situacija je takva', dodaje.

Milan Dabić je samo dio crne statistike, a stručnjaci smatraju da će sljedeći mjeseci biti i gori. 'Ako nelikvidnost bude rasla dalje ovakvim tempom, onda tih 50 tisuća, možda i više, postane 80 tisuća nezaposlenih. Ako se ona bude zaustavljala i stagnirala, onda bi to moglo biti bliže 50 tisuća', tvrdi Branimir Lokin.

Do ljeta ćemo tako sasvim sigurno dostići brojku od 350 tisuća nezaposlenih. Sezonsko zapošljavanje rast će djelomično ublažiti, ali dugoročno za to će, prije svega, biti potreban izlazak iz krize, a on se, kažu stručnjaci, ne očekuje skoro.