20. i 21. studenog

Više od 2000 sudionika na prvom kongresu pučana u Hrvatskoj; stižu Merkel, Juncker, Von der Leyen...

19.11.2019 u 07:19

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk bit će novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP), potvrdila je stranka uoči izbornog kongresa koji se 20. i 21. studenog održava u Zagrebu

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013. Tusk nije osobno objavio kandidaturu, ali je EPP na internetskim stranicama potvrdio da je najdugovječniji premijer u demokratskoj Poljskoj jedini kandidat za novoga čelnika, prenosi N1.

Andrej Plenković o Schengenu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Više od 2000 sudionika očekuje se na 26. kongresu pučana i prvom u Hrvatskoj, najmlađoj članici EU-a koja će u prvoj polovini 2020. prvi put predsjedati Unijom te se priprema za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura.

Na skup stiže više šefova država i vlada, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel i najviše europske dužnosnike iz redova EPP-a te odlazećeg predsjednika i novu predsjednicu EK Jean-Claudea Junckera i Ursulu von der Leyen. Osim predsjednika EPP-a, izaslanici će izabrati deset potpredsjednika te glavnog tajnika i rizničara. Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), najjača stranka vladajuće koalicije, nije nikoga kandidirala za te dužnosti.

U utorak se u hotelu Sheraton u Zagrebu održava sjednica Predsjedništva te Skupština EPP-a.