U BIH

Više od 140.000 potpisa za ravnopravnost Hrvata

03.03.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Više od 140.000 potpisa prikupljeno je tijekom provedbe peticije Stop majorizaciji Hrvata u BiH koju je u većem dijelu Bosne i Hercegovine organiziralo više hrvatskih nevladinih organizacija kako bi ukazale na nejednakopravan položaj Hrvata, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u Mostaru

Predsjednik organizacijskog odbora peticije Nikica Tomić, koji je i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg-Bosne, rekao je da će peticija s pečatima i potpisima 13 hrvatskih nevladinih udruga biti dostavljena Uredu visokog predstavnika, Vijeću za provedbu mira, izaslanstvu Europske komisije u BiH, Europskom parlamentu, Ujedinjenim narodima te domaćim čimbenicima.

'Posljednji opći izbori u BiH na kojima su Bošnjaci izabrali hrvatskog člana predsjedništva BiH te nastojanja da se raznim manipulacijama pri formiranju izvršne vlasti u cijelosti izigra volja hrvatskih birača potvrđuju neravnopravnu poziciju Hrvata u BiH. Hrvatski narod ovo obespravljivanje više ne može podnositi niti za to bilo tko ima opravdanja', rekao je Tomić.

Pozvao je predstavnike međunarodne zajednice, ali i političke predstavnike Srba i Bošnjaka da obustave 'majorizaciju i grubo kršenje temeljnih ljudskih i kolektivnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH'.

Ustvrdio je da Hrvati nemaju mogućnost izbora legitimnih predstavnika u BiH zbog malobrojnosti i zbog zloporabe bošnjačkih političkih stranaka u BiH što se, prema njegovim riječima, očitovalo i izborom 'nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH' Željka Komšića.

Organizatori akcije Stop majorizaciji Hrvata

objavili su i da je peticiju potpisalo i više bošnjačkih i srpskih građana u BiH koji su prepoznali da Hrvati nisu jednakopravni u BiH.

Potpisivanje peticije bilo je organizirano između 10. i 25. veljače u više gradova u BiH.