VINKO PRIZMIĆ

'Više novaca za uklanjanje životinja s ceste nego HGSS-u'

11.02.2009 u 13:33

Bionic
Reading

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić ocijenio je danas da se za tu službu izdvaja relativno malo novca, a posebice se požalio na lokalnu samoupravu

'Lokalne samouprave daju više novca za uklanjanje životinja s ceste nego HGSS-u', rekao je pročelnik HGSS-a komentirajući, na upit novinara, tvrdnje u medijima kako je ta služba slabo opremljena. Napisi su potaknuti najnovijom akcijom HGSS-a na Velebitu u kojoj su spasioci nadljudskim naporima danima tražili unesrećene.

Prizmić je naglasio kako 'nije nezadovoljan' novčanim izdvajanjima države, ali je i pozvao da se pomoć još malo ubrza.

Pročelnik HGSS-a dao je izjavu nakon svečanog potpisivanja ugovora o davanju na korištenje HGSS-u dijela Vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama, u blizini Splita, prigodom Europskog dana broja 112.

Na upite novinara sudjeluje li HGSS i dalje u akciji na Velebitu, Prizmić je odgovorio da su oni svoj posao odradili, ali nisu opremljeni za rad u minskim poljima te su odgovornost sada preuzeli HV i specijalne jedinice MUP-a.

Potraga za nestalim zrakoplovom Cessnom s četvoricom hrvatskih pilota iz sesvetskog Aerokuluba 'Ban' trajala je šest dana, od 4. do 10. veljače, na nepristupačnom terenu Velebita.

U potrazi su po ledenoj kiši i olujnome vjetru sudjelovali pripadnici HGSS-a i MUP-a uz potporu helikoptera HRZ-a. Ostaci zrakoplova pronađeni su jučer u vrtači dubokoj 150 metara, kod Vaganskoga vrha, na sjevernoj strani Velebita.