Andrija Mikulić:

'Više bih volio da je od medalje odustao Bandić, a ne Lončar'

19.02.2019 u 16:28

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u utorak je komentirao odustajanje Budimira Lončara od Medalje Grada Zagreba rekavši kako bi više volio vidjeti da je takav potez napravio gradonačelnik i HDZ-ov koalicijski partner Milan Bandić uslijed pritiska javnosti.

"Pretpostavljam da je odustajanje Budimira Lončara od nagrade došlo uslijed glasne, negativne reakcije javnosti. Više bih volio vidjeti da je takav potez napravio gradonačelnik uslijed pritiska javnosti, kad već nije imao šire spoznaje o spomenutoj osobi pri odlučivanju u dobitniku Medalje Grada Zagreba", izjavio je Mikulić Hini.

Gradski zastupnik Neovisnih za Hrvatsku Tomislav Jonjić smatra da je nebitno Lončarovo priopćenje u kojem otklanja priznanje Grada Zagreba, bitno je da je nekome u hrvatskoj državi uopće palo na pamet odličjem obdariti "čovjeka koji je cijeli svoj život posvetio Jugoslaviji i koji je u trenutku osamostaljenja Hrvatske bio na neprijateljskoj strani".

Jonjić je pritom Bandića optužio da je "pitomac iste jugoslavenske komunističke škole, koji po običaju odgovornost prevaljuje na svoje savjetnike", a HDZ da kao Bandićev koalicijski partner na gradskoj i nacionalnoj razini nije osjetio potrebu prosvjedovati zbog Bandićeve rehabilitacije jugoslavenskoga komunizma.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić kaže pak da je odbijanjem primitka Medalje Grada Zagreba Budimir Lončar pokazao da "ne želi biti predmet dnevno-političkih igrokaza Milana Bandića i HDZ-a koji umjesto da vode brigu o ključnim problemima Grada Zagreba vode ideološke sukobe putem medija".

"Žao mi je što se HDZ tako žestoko nije protivio odlukama gradonačelnika kad je predlagao mnoge štetne odluke koje izravno utječu na smanjenje kvalitete života građana, nego se isključivo oglašava kada su u pitanju ideološke teme. S druge strane, Bandić je još 2013. kompromitirao tu nagradu kada ju je dodijelio Judith Reisman, koja je svojim stavovima i djelovanjem ni na koji način nije zaslužila", ističe Mišić.

Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez rekao je kako je Bandić donio autonomnu odluku o nagradi, sukladno pravilnicima i mogućnostima, no koalicijski partner u gradu i u državi nije to podržao, nego se čak javno ogradio. "Stoga gospodinu Budimiru Lončaru nije preostalo ništa drugo nego zahvaliti se i odbiti Medalju Grada Zagreba", rekao je Petek.

Umirovljeni političar i diplomat Budimir Lončar u utorak je u priopćenju izvijestio da neće primiti Medalju Grada Zagreba jer ne želi, kako je naveo, ni na koji način "sudjelovati u žalosnom igrokazu koji sramoti njegovu domovinu Republiku Hrvatsku", nakon što je postao predmetom "kampanje koja poprima sve odlike javnog linča" te neutemeljenih i bespredmetnih optužbi, na koje institucije države "znakovito šute”.