hospitalizirana u osijeku

Virusom Zapadnog Nila zaražena 6-godišnjakinja iz Vukovara

05.09.2018 u 11:10

Bionic
Reading

Djevojčica s područja Vukovara zaražena je virusom Zapadnog Nila. Hospitalizirana je na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Govoreći o tretiranju komaraca na širem gradskom području, izvijestio je o tome vukovarske gradske vijećnike predsjednik Gradskog vijeća i direktor Veterinarske stanice Tomislav Šota

'Virusna bolest Zapadnog Nila nažalost u nekim slučajevima dovede do smrti oboljele osobe, a sreća u nesreći je što najveći broj zaraženih ili ne pokazuje simptome ili su to simptomi slični gripi: bolovi u rukama i nogama, visoka temperatura i glavobolje. U jedan posto slučajeva zaraze dođe do encefalitisa i imamo takav slučaj u Vukovaru. Riječ je o 6-godišnjoj djevojčici, hospitaliziranoj na Klinici za infektivne i zarazne bolesti osječkoga KBC-a. Još jedan se slučaj serološki potvrđuje i prema informacijama koje imam, oni nisu životno ugroženi', izvijestio je Šota vukovarske gradske vijećnike, piše Glas Slavonije.

Veterinarska stanica koju vodi već četiri godine tretira komarce na vukovarskom području, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koji radi monitoring dobili su informaciju kako se na jednom mjestu na Novom groblju u Vukovaru uhvatili komarca koji je zaražen virusom Zapadnog Nila. Zbog toga su obavili još jedan tretman krajem srpnja.

'Ponekad su nas sugrađani pitali zašto imamo akcije suzbijanja komaraca kad ih nema puno na području grada. No i taj tretman u srpnju i još dva u kolovozu odradili smo iz epidemiološko-sanitarnih razloga, odnosno kako bismo spriječili širenje virusa. Već nakon tretmana u srpnju, HZJZ više u Vukovaru nije našao tigraste komarce, a na naše zadovoljstvo nije ih bilo ni nakon tretmana u kolovozu. Ako će u rujnu biti toplo, za očekivati je kako će još koje leglo komaraca izići i imat ćemo još jedan tretman zbog preventive', poručio je predsjednik vukovarskog Gradskog vijeća.

Iznio je i kako su u Vinkovcima evidentirana tri, a u Županji dva izvora zaraze, ali da u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti.

  • +10
Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Prema njegovim riječima, u Vinkovcima su evidentirana tri izvora zaraze te u Županji dva, no u tim gradovima nema potvrđenih slučajeva bolesti.

'Prijašnjih smo godina znali imati pravu invaziju komaraca i bilježeno je 100-150 uboda u 15 minuta, ali zaraženih komaraca nije bilo. Ove godine komaraca nema puno, analize su pokazivale 15-30 uboda u 15 minuta, ali nažalost imali smo slučaj pojave tigrastog komarca. Pratimo naputke HZJZ-a. I struka čini sve što može kako bi se zaustavilo širenje virusa', poručio je Šota, prenosi Glas Slavonije, napominjući kako će i dalje preventivno djelovati jer iako samo jedan posto zaraženih ima komplikaciije, bolest Zapadnog Nila je opasna i može biti smrtonosna.