doc.dr. ilija brizić

Virusni imunolog objasnio kakav je omikron i koliko je cijepljenih potrebno da bi se stekao kolektivni imunitet

06.12.2021 u 08:49

Bionic
Reading

Trenutno poznata sekvenca omikrona značajno je drugačija od dosadašnjih varijanti jer posjeduje velik broj mutacija, čak 30-ak u genu koji kodira protein šiljak, kaže virusni imunolog doc. dr. Ilija Brizić s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Ističe da se o novoj varijanti koronavirusa trenutačno pouzdano zna jako malo

Virusni imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci doc. dr. Ilija Brizić dio je tima Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta i stručnjak za razumijevanje virusne patogeneze i imunološkog odgovora na infekcije, a od početka epidemije vodi projekt 'Atenuirani β-herpesvirus sa snažnim imunomodulatornim kapacitetom kao vektorsko cjepivo protiv SARS-CoV-2' koji s milijun i pol kuna financira Hrvatska zaklada za znanost.

​Navodeći kako je trenutno poznata sekvenca omikrona, doc. dr. Brizić kaže da se na temelju nje vidi da je omikron značajno drukčiji od dosadašnjih varijanti jer posjeduje velik broj mutacija, čak 30-ak u genu koji kodira protein šiljak.

'Neke od tih mutacija uzrokuju bolju sposobnost vezanja receptora ACE2, odnosno mogao bi biti efikasniji od delta soja u tom pogledu.

Osim toga, dio mutacija se nalazi u području koje prepoznaju glavna protutijela, stoga će vjerojatno izbjegavati imunost dobivenu cijepljenjem ili prebolijevanjem, odnosno bit će efikasniji od delta virusa u infekciji onih koji su preboljeli covid-19 ili su cijepljeni.

U sljedećim tjednima saznat ćemo više o tome, međutim, prema dosadašnjoj uspješnosti širenja, čini se da je ova varijanta zaista uspješnija od delta varijante. Isto se odnosi na procjenu hoće li postojeća cjepiva biti učinkovita', rekao je za Novi list doc.dr. Ilija Brizić, virusni imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Doc.dr. Brizić kako se može očekivati da će cjepiva i dalje štititi od covida-19, iako vjerojatno nešto slabije u odnosu na razinu zaštite protiv delta varijante.

'Naime, dio mjesta za vezanje protutijela je i dalje sačuvan u novoj varijanti, kao i strukture koje omogućuju prepoznavanje od strane stanične imunosti (T limfocita), što može osigurati zadovoljavajuću razinu zaštite.

Preporuke su i da se provede booster cijepljenje, jer će se na taj način pojačati zaštita. U međuvremenu, kompanije su počele s pripremama za proizvodnju cjepiva specifičnog za novu varijantu, koja bi mogla biti dostupna u roku od nekoliko mjeseci, ako to bude potrebno', rekao je virusni imunolog.

  • +22
Velike gužve za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dodao je kako je, s obzirom na to da se nova varijanta već pojavila u velikom broju država, te da je gotovo istisnula delta varijantu u nekim dijelovima Južnoafričke Republike, velika vjerojatnost da je, kako kaže, zaraznija u populaciji.

'O tome je li nova varijanta opasnija ili izaziva blaže simptome teško je spekulirati jer postoji premalo podataka', ističe doc.dr. Brizić.

Na upit koji bismo postotak trebali postići kako bismo se smatrali uspješno cijepljenima, virusni imunolog Brizić napominje kako su, prema njegovu mišljenju, cjepiva protiv covida-19 za sada veliki uspjeh i siguran je da će u skoroj budućnosti biti dostupna i bolja cjepiva, odnosno opcije za dugotrajniju zaštitu.

'Granica od 75 posto cijepljenih, pod uvjetom da se također pravovremeno daje i booster, u ovom je trenutku pokazala da značajno smanjuje smrtnost i opterećenje bolničkog sustava.

Idealno bi bilo cijepiti što više ljudi i u tome nema spora, jer bi se tako minimizirala šteta od pandemije i omogućio što normalniji život.

Trenutno se teoretizira o granici od više od 90 posto cijepljenih kako bi se postigao određeni ‘kolektivni imunitet’, međutim smatram da bez uvođenja obaveznog cijepljenja taj cilj neće biti moguće postići', kaže doc.dr. Ilija Brizić.

Enis Bešlagić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ