ZNANSTVENIK TVRDI

Virus svinjske gripe stvoren u laboratoriju

15.05.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) istražuje jesu li tvrdnje australskog znanstvenika Adriana Gibbsa o ljudskoj krivnji za nastanak svinjske gripe točne

Ovaj 75-godišnji znanstvenik, koji je s farmaceutskom tvrtkom Ross holding surađivao na proizvodnji lijeka Tamiflu, izjavio je da će objaviti studiju u kojoj tvrdi da je novi virus rezultat ljudske greške.

Gibbs je detaljno objasnio kako smatra da se virus slučajno proširio u jajima koja znanstvenici u laboratorijima koriste za razvijanje novih virusa i pravljenje cjepiva. On je kazao da je to zaključio prilikom utvrđivanja porijekla virusa proučavajući njegovu genetsku strukturu.

'WHO je prošlog tjedna dobio Gibbsovu studiju i sada je proučava', izjavio je vršitelj dužnosti pomoćnika generalnog direktora WHO Kenji Fukuda.

Adrian Gibbs 40 je godina proučavao evoluciju mikroba, jedan je od prvih znanstvenika koji je analizirao genetički sastav virusa H1N, koji se prije tri tjedna pojavio u Meksiku.

Fukuda je rekao da virus, koji je rezultat laboratorijskog eksperimentiranja ili proizvodnje cjepiva, možda znači potrebu za većom sigurnošću, a ukazivanjem na izvor virusa znanstvenici mogu bolje razumjeti potencijal širenja mikroba i izazivanja bolesti.