616 ZARAŽENIH U SVIJETU

Virus gripe A stigao i u Italiju

02.05.2009 u 12:21

Bionic
Reading

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je na internetskim stranicama izvijestila o 616 slučajeva svinjske gripe u 16 zemalja diljem svijeta, o jednom smrtnom slučaju od posljedica virusa A (H1N1) u SAD-u i o 16 smrtnih slučajeva u Meksiku

U Talijanskoj Toskani je potvrđen prvi slučaj pojave svinjske gripe ili gripe A u toj zemlji, javaljaju talijanski mediji pozivajući se na bolničke izvore. U tamošnjoj se bolnici nalazi 25-godišnjak koji se nedavno vratio iz Meksika, gdje se vjerojatno zarazio novom gripom. Mladić je trenutno zdrav i više ne pokazuje simptome gripe i više ne predstavlja opasnost za druge osobe.

Uz SAD (141 slučaj, 1 smrtni slučaj) i Meksiko (397 slučajeva, 16 smrtnih), stoji u internetskom priopćenju, zarazu gripom A (H1N1), bez smrtnog ishoda prijavile su: Austrija (1), Kanada (34), Kina - Hong Kong (1), Danska (1), Francuska (1), Njemačka (4), Izrael (2), Nizozemska (1), Novi Zeland (4), Republika Koreja (1), Španjolska (13), Švicarska (1) i Velika Britanija (13), Italija (1).WHO na svojim stranicama ne savjetuje ograničenja kada je riječ o putovanjima ili zatvaranju granica. Bolesnim osobama i onima koje osjećaju razvoj simptoma sličnih gripi, preporučuje se da odgode međunarodna putovanja, a onima koji osjete spomenute simptome po dolasku u drugu zemlju savjetuje se da odmah potraže stručnu liječničku pomoć.

U priopćenju se ističe kako nema opasnosti od zaraze virusom nakon konzumiranja termički obrađene svinjetine i proizvoda od svinjskog mesa. Svima se savjetuje redovito i temeljito pranje ruku sapunom i vodom. Prema najnovijim podacima objavljenim u subotu, broj osoba zaraženih u Meksiku, kod kojih je potvrđeno postojanje virusa A (H1N1) porastao je za 241 osobu, a broj smrtnih slučajeva za još devet. I u Velikoj Britaniji je, po rezultatima posljednjih laboratorijskih testova ustanovljeno da je u zemlji 13 zaraženih. Zaražene su još dvije osobe. One su bile u kontaktu s drugim osobama koje su nedavno doputovale iz Meksika.

Poljski Laboratorij za sanitarnu inspekciju u subotu je izvijestio da su laboratorijske pretrage za devet suspektnih slučajeva negativne na virus A te da nitko od devet osoba čiji su uzorci poslani na analizu nije zaražen.