NAKON PET I POL MJESECI

Vinko Mladineo izlazi iz Remetinca

18.04.2011 u 17:38

Bionic
Reading

Bivšem direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu danas je ukinut istražni zatvor pa će poslijepodne izaći iz Remetinca u kojem je od uhićenja početkom studenoga prošle godine.

'Zatvor u Remetincu Mladineo bi trebao napustiti do 17 sati, pošto se razduži i obavi formalnosti', izjavio je za Hinu njegov odvjetnik Milenko Umičević

Umjesto zatvora, Mladineu je određena tzv. mjera opreza kojom mu je zabranjeno kontaktirati sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi o poslovanju tog fonda s tvrtkom "Odlagalište otpada", čiji je vlasnik Miho Zrnić Marinović još u istražnom zatvoru.

Riječ je o ukupno šest svjedoka, koliko ih USKOK namjerava ispitati u daljnjoj istrazi.

Odluku o Mladineovu puštanju na slobodu donijelo je izvanraspravno vijeće koje je prihvatilo Umičeviću žalbu na odluku o produljenju istražnog zatvora, donesenu 7. travnja.

Vijeće je cijenilo činjenicu da je Mladineo u istražnom zatvoru od studenoga 2010., da je u dobi od 68 godina te da se opasnost od utjecaja na navedene svjedoke može ukloniti i tom blažom mjerom koja se, u suprotnom, može ponovno zamijeniti istražnim zatvorom, objavio je Županijski sud na internetskim stranicama.

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost USKOK je počeo istraživati pošto je Mladineo početkom studenoga prošle godine uhićen u aferi "Fimi media" u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak

Nakon toga, zajedno saZrnićem Marinovićemosumnjičen je da je fond oštetio u korist tvrtke "Odlagalište sirovina", koje je poslujući s fondom navodno nezakonito zaradilo gotovo 11 milijuna kuna.

Zrnić Marinović, poznat i kao "dalmatinski kralj otpada", uhićen je sredinom siječnja u Zadru, a o mogućem puštanju na slobodu sud bi trebao odlučiti do sredine svibnja.