NAKON ODSLUŽENJA KAZNE

Vinko Martinović Štela stigao u Bosnu i Hercegovinu

01.02.2012 u 20:30

Bionic
Reading

Haaški osuđenik Vinko Martinović Štela stigao je u srijedu poslije podne u Bosnu i Hercegovinu redovitim letom iz Budimpešte u Sarajevo, otkuda se u pratnji uputio najvjerojatnije prema Mostaru.

Kako je izvijestila granična policija BiH, bivši zamjenik zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Vinko Martinović Štela, koji je nedavno pušten iz zatvora u Italiji nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne, stigao je poslije podne u Sarajevo redovitim letom iz Budimpešte.

Nakon redovitih provjera, budući je riječ o osobi koja je bila osuđena za ratne zločine, Martinoviću je dopušten ulazak u BiH, pojasnila je granična policija.

On se, javljaju mediji u Mostaru, u pratnji brata uputio najvjerojatnije put Mostara gdje bi trebao stići u večernjim satima.

Martinovića je Haaški sud 2006. pravomoćno osudio na 18 godina zatvora, zajedno s Mladenom Naletilićem zvanim Tuta, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od 20 godina. Martinović je osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. Obojica su 2008. poslani u Italiju na odsluženje kazne. Njih su dvojica osuđeni zbog zločina koje je počinila paravojna postrojba Kažnjenička bojna, na čijem su čelu bili.

Za Martinovićem je međunarodnu tjeralicu raspisao zagrebački županijski sud, na kojemu je još od 1998. optužen za ubojstvo žene tijekom rata u Mostaru.

Martinović je te godine za ubojstvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić zvan Guja na sedam godina, no vrhovni je sud pet dana prije Martinovićeva izručenja Haaškome sudu u kolovozu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić nedavno je potvrdio da je nakon izručenja županijski sud u Zagrebu izdao nalog za raspisivanje tjeralice kako bi se Martinoviću nakon odsluženja kazne izrečene u Haagu moglo ponovno suditi za zločin u Mostaru.