POGIBIJA ISKUSNOG PIROTEHNIČARA

Vinceljevu pogibiju istražuje Vojna policija

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 30.06.2010 14:41
  • Objavljeno 30.06.2010 u 14:36
Vladimir Vincelj

Vladimir Vincelj

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

U Zapovjedništvu za potporu (ZZP) povodom jučerašnje pogibije nadnarednika Vladimira Vincelja, koja se dogodila tijekom uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava na Vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja, u tijeku je istraga vojnih pravosudnih organa i pretpostavlja se da je nadnarednik Vincelj poginuo vjerojatno uslijed zatajenja eksplozivnog punjenja tijekom uništavanja otpisanih mina za protutenkovski bacač te tromblonskih mina, rečeno je na konferenciji za novinare u ZZP-u

Iskazavši sućut obitelji poginulog nadnarednika zapovjednik ZZP-a brigadni general Mate Ostović rekao je da slučaj istražuje krim odjel Vojne policije, ali i da je formirano posebno povjerenstvo koje će ispitati pogibiju nadnarednika. Naglasio je da se radilo o planskoj aktivnosti na poligonu 'Eugen Kvaternik' kraj Slunja.

Satnik Mile Tomić, Vinceljev bivši zapovjednik i mentor u obuci rekao je da je nadnarednik bio vrhunski profesionalac s 12 godina radnog staža na ovim poslovima te da je izobrazbu završio s odličnim ocjenama.

Pojasnio je da se otpisana minsko-eksplozivna sredstva uništavaju po propisanim procedurama u tzv. 'fugasama' tj. rupama u zemlji dimenzija metar puta metar puta metar i u kojima se kontroliranom eksplozijom uništava do 60 kilograma eksplozivnih sredstava. Istaknuo je da je i pokojni Vincelj poštovao proceduru te da je tijekom uništavanja jedno od eksplozivnih punjenja u 'fugasi' zatajilo. Nakon propisanog vremena od 30 minuta Vincelj je kao ovlaštena osoba krenuo prema 'fugasi' i tada je došlo do eksplozije, rekao je Tomić.

Naglasio je da se rijetko događa da se tijekom uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava dogodi da 'fugasa' zataji podsjetivši da je 1997. prilikom sličnog uništavanja na poligonu u Slunju jedan pripadnik OS RH poginuo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi