MINISTAR ZDRAVSTVA

Vili Beroš: Dođe li do drugog vala koronavirusa, reagirat ćemo drugačije. Izbori? Nadam se da će Plenković i stranka prepoznati moj trud

24.05.2020 u 18:47

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku televizije N1, te progovorio o aktualnoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji u zemlji, ali i svom mogućem mjestu na izbornim listama HDZ-a

Upitan hoće li kraj epidemije biti uskoro proglašen obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, Beroš kaže da je za takvu mjeru prerano. 'Postoje striktni epidemiološki kriteriji za to. Tu stojimo jako dobro, ali pred nama je niz izazova - otvorili smo se, dolaze nam turisti, a tu je i drugi val', kaže Beroš, koji je uvjeren da bi, u slučaju pojave drugog vala, na njega ipak odgovorili na drugačiji način.

Na pitanje je li otvaranje došlo prerano, Beroš kaže: 'Mjere nismo donosili na prečac - pratili smo epidemiološku situaciju i što se događa u susjedstvu. Vlada je vrlo smišljeno i ciljano brinula da se te mjere popuštaju pravim tempom. Mislim da tu nije bilo pogrešaka, ali i dalje trebamo biti jako oprezni. Moramo biti u mogućnosti brzo se prilagoditi novonastalim okolnostima' kaže ministar.

  • +12
Vili Beroš u Kninu Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Osvrćući se na najtežu fazu epidemije, Beroš je rekao kako je najteže bilo na početku, 'kad nismo znali kojim će putem to krenuti. Postojala je realna šansa da se dogodi ono što se u Italiji, da se preoptereti zdravstveni sustav'.

Govoreći o tragediji u domu za starije osobe u Splitu, gdje je do danas od koronavirusa preminulo 18 osoba, Beroš se prisjetio i svoje često citirane izjave kako je virus kriv za tu tragediju: 'To da je virus kriv sam rekao nakon što sam pet puta upitan isto pitanje. Liječnici iz Doma zdravlja nisu našli nikakvo odstupanje, u ovom trenutku državno odvjetništvo postupa u tom predmetu', kaže Beroš.

Na pitanje očekuje li mjesto na izbornim listama, Beroš podsjeća: 'Predsjednik i tijela stranke slažu liste. Nadam se da će prepoznati moj rad i trud da riješim probleme. Kad je riječ o izbornoj jedinici, postoje razne mogućnosti', zaključuje.