BILI SU BRŽI

Vikinzi su stigli u Ameriku 500 godina prije Kolumba

18.11.2010 u 08:01

Bionic
Reading

Arheološka istraživanja i literarna tradicija na to su ukazivali, ali sada to potvrđuju i DNK ispitivanja: Vikinzi su prethodili Kolumbovom 'službenom' otkriću Amerike punih pet stoljeća

Ključ genetskog istraživanja povijesti četiriju obitelji s Islanda koji tvori 80 ljudi govori o postojanju gena američkih Indijanaca. Znalo se, naime, da su geni sadašnjih stanovnika Islanda porijeklom iz skandinavskih zemalja, Škotske i Irske, ali se nije znalo i da su neki geni stigli iz Sjeverne Amerike, kako stoji u izvještaju objavljenom u časopisu Journal od Physical Anthropology.

Vikinško naselje otkriveno u L'Anse aux Meadows u Terranovi, u Kanadi, i srednjovjekovni islandski tekstovi kao što je 'Saga o Grenlanđanima' ili 'Saga o Eiriku Crvenom', napisane u XIII. stoljeću, upućuju na to da su Vikinzi stigli na obale Sjeverne Amerike već u X. stoljeću.

Znanstvenici tvrde da je žena prenijela gene američkih Indijanaca na Island i tako dokazuju u spomenutu studiju. Hipoteza je da su Vikinzi sa sobom na putu natrag prema Europi poveli jednu Indijanku i ostavili je na Islandu, pojašnjava Cačes Lalueza-Fox, istražitelj iz Instituta za evolutivnu biologiju Sveučilišta Pompeu Fabra, nositelj projekta. Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištem u Islandu i s farmaceutskom kompanijom Decode Genetics, iz Reykjavika.

Na početku su znanstvenici vjerovali da su to geni došljaka iz Azije, ali su bolja istraživanja pokazala da pripadaju starim stanovnicima Islanda, a da gen C1e, koji se nasljeđuje samo po ženskoj liniji, pripada nekim američkim indijanskim plemenima.