LJETO NAM SE VRAĆA

Vikend ugodan, potom ponovno prema +30

29.07.2011 u 10:10

Bionic
Reading

Nakon desetak prohladnih i kišovitih dana vrijeme će se u cijeloj Hrvatskoj postupno proljepšati pa će početkom sljedećeg tjedna i u kontinentalnim krajevima biti vrlo toplo ili vruće, kažu prognostičari

U subotu će u kontinentalnim krajevima biti djelomice sunčano i malo toplije, ali i dalje ne posve stabilno. Mjestimice je moguća kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom, uglavnom poslijepodne. Ujutro se mjestimice očekuje sumaglica, a uz doline rijeka i po kotlinama moguća je i kratkotrajna magla. Jutarnja temperatura kretat će se od 11 do 16°C, u gorskim predjelima ponegdje i malo niža. Najviša dnevna bit će većinom između 23 i 27°C.

Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano. Poslijepodne u zaobalju sjevernog Jadrana i južne Dalmacije mjestimično može biti slabih prolaznih pljuskova. Ujutro i navečer puhat će slaba do umjerena bura, danju slab jugozapadnjak i zapadnjak, a na moru poslijepodne umjerena tramontana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju će se kretati od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne bit će od 25 do 31°C.

U unutrašnjosti će u nedjelju biti izmjena sunca i oblaka, a ponegdje je moguć i kratkotrajan pljusak. Vjetar će biti slab, a temperature će se kretati između 23 i 26°C.

Nedjelja će na Jadranu biti većinom sunčana i vrlo topla uz temperature između 26 i 31°C.

S početkom novog radnog tjedna i novog mjeseca okrenut ćemo i novi list u prognozi jer se u cijeloj zemlji očekuje daljnja stabilizacija vremena pa će posvuda u prvoj polovici tjedna prevladavati sunčano i sve toplije vrijeme. Nakon desetak svježijih dana temperature će i na kopnu dosegnuti 30 stupnjeva. Na Jadranu će većinom biti između 28 i 33°C.

Ovako lijepo vrijeme zadržat će se najmanje do četvrtka.

Biometeorološke prilike posvuda će se popraviti, no UV faktor će se povećati pa je potreban oprez osobito između 10 i 17 sati, rekao je Kristijan Božarov iz udruge Crometeo.

Zanimljivosti

30. srpnja 1776. godine zabilježena je katastrofalna tuča u Osijeku.

31. srpnja 1982. godine pijavica je u Petrinji oštetila 500 zgrada.

1. kolovoza 1880. godine osnovana je meteorološka postaja u Malom Lošinju.