CARPE DIEM

Vikend lijep, do 28 °C, potom zahlađenje

04.05.2012 u 09:53

Bionic
Reading

I ovaj vikend obilježit će pretežno sunčano vrijeme s ugodnim temperaturama koje će se kretati do 28 °C, međutim, s nedjelje na ponedjeljak stići će nam više oblaka, kiša i zahlađenje od nekoliko stupnjeva. U utorak će se ponovno razvedriti i zatopliti, a nova promjena vremena mogla bi nam stići u četvrtak, najavljuju prognostičari

U subotu će u kopnenom području biti pretežno sunčano, toplo i vjetrovito. Puhat će umjeren i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 8 do 13 °C, a u gorju će biti malo niža. Najviša dnevna kretat će se od 23 i 28 °C.

Na Jadranu će biti pretežno sunčano i toplo uz slab do umjeren jugozapadni vjetar koji će krajem dana okrenuti na jugo. Jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15 °C, a najviše od 23 do 26 °C.

U nedjelju će u unutrašnjosti biti pretežno sunčano, uz više oblaka poslijepodne i navečer. U Gorskom kotaru i Lici do kraja dana moguće su kiše ili pljuskovi koje će se u noći na ponedjeljak proširiti i na veći dio unutrašnjosti. Puhat će umjeren jugozapadnjak, a temperature zraka neće se bitno mijenjati - i dalje će biti od 23 do 28 °C.

Na sjevernom Jadranu u nedjelju se očekuje postupan porast naoblake, mjestimice s kišom. U Dalmaciji će veći dio dana biti sunčano i toplo uz više oblaka krajem dana i u noći kada može početi kiša. Puhat će umjereno, ponegdje i pojačano jugo uz temperature od 20 do 25 °C, koje će na sjevernom dijelu ponegdje biti malo niže.

Početak radnog tjedna u cijeloj će Hrvatskoj biti promjenjiv i malo svježiji. Mjestimice se očekuju kiše ili pljuskovi, češće u unutrašnjosti. Na Jadranu su vjerojatnija i sunčana razdoblja. Temperatura zraka bit će nekoliko stupnjeva niža nego u nedjelju, ali neće biti većeg zahlađenja.

U utorak će se posvuda razvedriti pa će uz sunčano vrijeme dnevna temperatura ponovno porasti. Ujutro će na kopnu biti od 5 do 10 °C, na Jadranu od 9 do 13, a danju uglavnom između 20 i 25.

I u srijedu bi trebalo biti većinom sunčano i toplo, a nova promjena vremena moguća je oko četvrtka ili petka, rekao je Kristijan Božarov, predsjednik udruge Crometeo

Zanimljivosti

5. i 6. svibnja 1968. U Hrvatskoj je zabilježeno neobično toplo vrijeme s vrućinama. U Zagrebu je izmjereno 32 °C, a u Osijeku 33.

7. svibnja 1840. tornado u Natchezu u SAD-u usmrtio je 317 osoba.

Od 5. do 8. svibnja 1957. u Gorskom kotaru palo je 50 do 70 cm snijega.

Jedna pučka izreka kaže 'Po vas maj ne ostavljaj zimski halj' jer su u svibnju još uvijek moguća neočekivana zahlađenja.