SVE TOPLIJI ODNOSI

Vijetnam i Kina uvode 'crveni telefon'

20.03.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Hanoj i Peking formalizirali su uvođenje hitne telefonske linije između dviju zemalja na sastanku namijenjenom jačanju međusobnih veza, priopćeno je u petak iz vijetnamskog ministarstva vanjskih poslova

HANOJ - Tisak je već najavio uspostavu izravne telefonske veze 2008. godine pri posjetu Pekingu glavnog tajnika vijetnamske Komunističke stranke Nog Duc Manha.

No, po završetku susreta u četvrtak u Hanoju između šefa vijetnamske diplomacije Pham Gia Khiema i kineskog državnog savjetnika zaduženog za diplomaciju Dai Bingguoa, tvrtke za telefonske veze potpisale su sporazum.

Kina i Vijetnam dugo su bili u zahlađenim odnosima prije normalizacije 1991. godine. Njihovi odnosi, prvenstveno trgovinski, otad su znatno poboljšani, ali i dalje postoje ozbiljnija neslaganja.

U četvrtak su dvije strane potvrdile želju da riješe problem koji možda najviše opterećuje njihove odnose - spor u Južnom kineskom moru oko skupine nenaseljenih otoka pod kojima se, kako neki vjeruju, kriju bogata nalazišta nafte i plina.