NAJUNOSNIJE U ZAGREBU

Vijećnici zarađuju kao da su u Saboru

29.06.2009 u 10:11

Bionic
Reading

Svaki grad svoje vijeće ima, a najunosnije je sjediti u zagrebačkom. Tamošnji skupštinski zastupnici godišnje uime naknada dobiju u prosjeku 53.000 kuna, odnosno uz plaću koju primaju svaki u svojoj tvrtki mjesečno zarade dodatnih 4500 kuna – prosječnu hrvatsku plaću

Njihove naknade veće su i do četiri i pol puta nego u ostalim velikim gradovima! U Splitu vijećnici mjesečno zarade oko 2500 kuna, u Rijeci manje od 2000, u Osijeku 1337 kuna, a u Zadru samo tisuću kuna! Kad uspoređujemo plaće, odnosno naknade za predsjednička i potpredsjednička mjesta, razlika je još drastičnija, piše Večernji list.

'U Zagrebu više posla'

Bivši HSP-ovac i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini Pero Kovačevićslaže se da je naknada velika. 'No, ako se radi korektno i u interesugrađana, onda to nije previše. Mi imamo više posla od kolega iz drugihgradova. Prvo, Zagreb je mnogo veći od svih hrvatskih gradova, a drugoZagreb ima i status županije', objasnio je velike razlike Kovačević.

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća mjesečno zaradi 6886 kuna, njegova riječka kolegica 4250, u Zadru i Slavonskom Brodu naknada iznosi tri tisuće kune, a ona predsjednika zagrebačke Skupštine Borisa Šprema 18.000 kuna! Njegova je plaća usporediva čak i s primanjima saborskih zastupnika.

'Kao saborski zastupnik i predsjednik Odbora za obranu zarađivao sam 20.500 kuna. Odrekao sam se te plaće i prihvatio gradsku jer smatram da Zagreb financijski stoji bolje od države', kaže Šprem.

Potpredsjednica zagrebačke Skupštine Tatjana Holjevac zarađivat će oko 17.000 kuna. Kao predsjednica Skupštine u prošlom mandatu zarađivala je i do 19.000 kuna, što je na razini one gradonačelnika Milana Bandića. Zašto su razlike u primanjima zagrebačkih zastupnika u odnosu na one njihovih kolega tako velike?

'Doista nisam upoznat s visinama naknada u svim gradovima, a ni s metodologijom obračuna. Ne bih želio ispasti neozbiljan i davati vam paušalne ocjene', rekao je Šprem.

'Mislim da je previše i 2500 kuna koje primamo mi u Splitu. Bilo bi sasvim dovoljno da primamo oko 1000 kuna. I mi i kolege u Zagrebu sami smo sebi odredili naknadu i trebali bismo je smanjiti', bio je (samo)kritičan Luka Podrug, vijećnik u Splitu.