KAZNENA PRIJAVA

Vijeće srpske manjine prijavilo Pupovca

14.01.2011 u 07:54

Bionic
Reading

Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije podnijelo je u četvrtak Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca i Mladena Kulića, izvijestio je novinare predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine te županije Staniša Žarković.

Među ostalim, u kaznenoj prijavi navode da 'Milorad Pupovac, kao predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) od 2008. brani sudjelovanje na sjednicama Predsjedništva SNV-a Staniši Žarkoviću, legalno izabranom predsjedniku županijskoga Vijeća srpske nacionalne manjine, koji je time postao i član Predsjedništva SNV-a', te da je 'na Žarkovićevo mjesto nezakonito postavio tzv. povjerenika za županiju Mladena Kulića'.

Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, stoji u kaznenoj prijavi, ne poznaje institut povjerenika, a kako je riječ o vijećima kao manjinskim predstavničkim tijelima, samovoljno poništavanje rezultata demokratski provedenih izbora je kazneno djelo pokušaja rušenja demokratskog poretka u Republici Hrvatskoj.

Kako se tvrdi, Pupovac je u nekoliko navrata izbacivao Žarkovića sa sjednica, a kao razloge takva Pupovčeva ponašanja Žarković navodi da je ukazivao na nepravilnost u radu SNV-a i tvrdi da je sa sjednice fizički udaljen kada je tražio informacije o milijun i pol kuna koji su uplaćeni na račun SNV-a kako bi, stoji u prijavi, 'Milorad Pupovac obavio neki tajanstveni projekt na Kosovu'.

'Predsjednik SNV-a zabranio je raspravu o toj temi, dao izbaciti Stanišu Žarkovića sa sjednice koji nakon toga više nije dobivao pozive za sjednice a fizičkom silom mu je bilo spriječeno prisustvovati idućim sjednicama Predsjedništva SNV-a', stoji u prijavi i dodaje da je nakon toga Pupovac imenovao M. Kulića za županijskoga povjerenika i člana Predsjedništva SNV-a umjesto S. Žarkovića.

‘Do daljnjega kršenja statuta i zakona u odnosu na pravo sudjelovanja predstavnika svih županijskih vijeća na sjednicama Skupštine SNV-a došlo je, nakon što su S. Žarković i više članova Predsjedništva SNV-a dobili informacije da je, uz redovite višemilijunske iznose koje dobiva putem Savjeta za nacionalne manjine, SNV tijekom 2008. dobio od Ive Sanadera iz pričuve više od 2,1 milijun kuna za nepoznate namjene’, navodi se u prijavi.

Dodaje se da su Žarković i više članova na to upozorili Predsjedništvo i Nadzorni odbor SNV-a te zatražili izvanrednu skupštinu, ali da se NO nije sastao, skupština nije sazvana, a iz Predsjedništva su izbačena još dva člana.

Županijsko Vijeće srpske manjine smatra da je M. Pupovac prekršio Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o udrugama i više drugih zakona te Sporazum o osnivanju koordinacionog tijela i statute SNV-a i županijskoga Vijeća srpske nacionalne manjine, a M. Kulić nezakonito sudjelovao u radu SNV-a i traži da Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici protiv njega i M. Pupovca podigne kaznenu prijavu zbog kaznenog djela lažnog predstavljanja.

U prijavi stoji da je ‘na financijske malverzacije u SNV-u na posljednjoj sjednici skupštine održanoj 23. prosinca 2010. pokušao je ukazati i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije Nenad Vlahović, ali da je fizički spriječen u obraćanju skupštini s namjerom da iz protesta, zbog kršenja propisa i zloupotreba financijskih sredstava SNV-a, podnese ostavku na dužnost potpredsjednika SNV-a’.