NUKLEARNI POKUS

Vijeće sigurnosti za sankcije protiv Sj.Koreje

26.05.2009 u 07:55

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno se u ponedjeljak složilo u snažnoj osudi i stavu da je potrebno uvođenje sankcija protiv Sjeverne Koreje zbog nuklearnog pokusa kojim je ta zemlja prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti.

Članice vijeća brzo su odgovorile na nedjeljni sjevernokorejski nuklearni test koji je iznenadio svijet a posebice Južnu Koreju i Japan koji taj čin smatraju prijetnjom svojoj sigurnosti.

"Sastanak je bio kratak, svi su govorili i u biti zauzeli isto stajalište", rekla je veleposlanica SAD-a Susan Rice. "Sad smo odlučni raditi na novoj rezoluciji, snažnoj rezoluciji snažnog sadržaja".

"SAD vjeruje da je ovo teško kršenje međunarodnog prava i prijetnja regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti te će stoga Sjedinjene Države tražiti snažnu rezoluciju i snažne mjere", rekla je Rice.

"Sjedinjene Države su za sankcije", rekla je na inzistiranje da bude određenija glede sadržaja. Ona je rekla da je odluku o osudi Sjeverne Koreje brzo prihvatilo svih 15 članica Vijeća sigurnosti.

Prije izvanredne sjednice vijeća, pet stalnih članica, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska, odvojeno su se sastale s Japanom i Južnom Korejom kako bi raspravili zajedničku akciju protiv vlade u Pyongyangu no nitko od njih nije otkrio pojedinosti iz rasprave.

Predsjedatelj vijeća, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, izašao je sa zatvorene sjednice vijeća kako bi rekao da Vijeće sigurnosti "snažno" osuđuje sjevernokorejski nuklearni test no nije naveo ostale pojedinosti sa sastanka.