ODLUKA ĆE SE DUGO ČEKATI

Vijeće sigurnosti UN o zahtjevu za članstvo Palestine

26.09.2011 u 22:44

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer je započelo zatvorene konzultacije o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima, no glasovanje o tom povijesnom zahtjevu ne očekuje se u idućih nekoliko tjedana, izvijestili su iz New Yorka američki i međunarodni mediji

Konzultacije Vijeća sigurnosti započele su u sjedištu UN-a u New Yorku u 15 sati po lokalnom vremenu (21:00 po srednjoeuropskom - CET)), a diplomati kažu kako će trebati tjedni a možda čak i mjeseci, prije nego zahtjev dođe na glasovanje.


Palestinski zahtjev na kraju će vjerojatno biti odbijen, jer je SAD najavio da će iskoristiti pravo veta kao stalna članica Vijeća sigurnosti protiv primanja Palestine u UN, inzistirajući istodobno na nastavku mirovnih pregovora s Izraelom kao jedinom putu za stvaranje palestinske države.

No, dok se to ne dogodi, zahtjev treba poslati na odbor Vijeća sigurnosti koji ima 35 dana da ga razmotri prije nego dođe na glasovanje, u kojem mora dobiti podršku devet od 15 članica Vijeća.

Vijeće će održati službeni sastanak u srijedu kako bi zahtjev prenijelo odboru za prijem novih članica UN-a, u kojem je svih 15 zemalja iz sastava Vijeća sigurnosti, kazali su diplomati na East Riveru pod uvjetom anonimnosti, jer su konzultacije privatne.

Ako bi Vijeće sigurnosti odobrilo zahtjev, što je malo vjerojatno s obzirom na najavljeni američki veto, Palestinci bi trebali dobiti dvotrećinsku potporu Opće skupštine UN-a, odnosno glasove 129 zemalja da postanu članica UN-a.

Palestinci su pozvali Vijeće sigurnosti da se izjasni u roku od nekoliko tjedana, ali su također kazali da će zadržati svoje opcije otvorenima. Mnogi očekuju da će Palestinci na kraju tražiti unaprijeđeni status u UN-u, kako bi od sadašnjeg promatrača entiteta, postali promatrač država - nečlanica, nakon što se završe diplomatski pregovori u Vijeću sigurnosti.

Za to bi bilo potrebno samo 50 posto plus jedan glas članica Opće skupštine UN nazočnih na dan glasovanja, a SAD ne može staviti veto na takav potez, koji bi vjerojatno uspio jer je oko 120 zemalja već reklo da priznaju palestinsku državu.

Palestinci su kazali kako bi im unaprijeđeni status omogućio pristup organizacijama kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodni kazneni sud (ICC). Palestinski predsjednik Mahmud Abas službeno je zatražio od UN-a da prihvati punopravno članstvo palestinske države tijekom svog govora u sjedištu UN-a u New Yorku 23. rujna, a istoga dana zahtjev je predao glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu.

Sjedinjene Države vodile su intenzivnu, ali u konačnici neuspješnu, diplomatsku kampanju kako bi uvjerile Palestince da odustanu za zahtjeva za UN-ovo priznanje državnosti.