ŽELE MIR I SIGURNOST

Vijeće sigurnosti UN-a podupire sudanski referendum

16.11.2010 u 21:15

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je pozdravilo početak registracije birača za referendum o samoodređenju južnog Sudana te ohrabrilo nastojanja da se glasovanje održi u mirnu okružju i zakazanu nadnevku - 9. siječnja iduće godine.

U predsjedničkoj izjavi, koju je na početku ministarskog sastanka VS-a o Sudanu pročitao britanski ministar vanjskih poslova Willam Hague, čija zemlja predsjeda vijećem u studenome, sve strane su pozvane da poštuju ishod referenduma.

Istaknuvši da je Sudan jedan od najvažnijih izazova s kojim se UN trenutačno suočava, VS je u izjavi još jednom potvrdilo svoju snažnu opredijeljenost za suverenitet, nezavisnost, mir i sigurnost te najveće afričke zemlje.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon na sastanku je istaknuo da je održavanje referenduma ključan dio sveobuhvatna mirovnog sporazuma iz 2005. (CPA), koji otvara put za demokratizaciju i razvoj Sudana te jačanje stabilnosti regije. On je pozvao sjever i jug Sudana na suradnju nakon provedbe referenduma.

Sudanski ministar vanjskih poslova Ali Karti u svom je izlaganju zajamčio da je njegova vlada "predana ispunjenju odredaba CPA, uključivo referendum o samoodređenju Juga i referendum u regiji Abiye". Naglasio je kako je vlada predana održavanju referenduma u zakazano vrijeme, 9. siječnja, i "prihvaćanju njegovih rezultata, uključivo i moguće odcjepljenje".

Govoreći o stanju u Darfuru, optužio je pobunjenike da "sabotiraju" mirovne pregovore i ustvrdio kako je mirovni sporazum u Darfuru vladin glavni priroritet.

Predstavnik autonomne vlade južnog Sudana Pagan Amum rekao je kako "sve naznake govore da će stanovnici južnog Sudana u siječnju glasovati za neovisnost", te pozvao Vijeće sigurnosti i sve članice UN-a da podupru volju naroda iskazanu na slobodnu i poštenu glasovanju.

On je izrazio spremnost južnosudanske vlade da nakon referenduma stupi u pregovore sa sjevernim Sudanom o uređenju odnosa dviju suverenih država. "Mi nememo drugi izbor nego biti dobri susjedi. Gospodarski smo međuovisni i moramo surađivati", rekao je Amum.

Naglasio je da će sva državljanska i vlasnička prava sjevernih Sudanaca biti zaštićena na jugu, ali da njegova vlada traži istu zaštitu i za svoje građane na sjeveru Sudana.

Amum
je zatražio punu primjenu sporazuma za regiju Abiye, smještenu između sjevera i juga Sudana, stanovnici koje bi se, uglavnom pripadnici plemena Dinka, na referendumu trebali izjasniti hoće li ostati unutar Sudana ili se pripojiti južnom Sudanu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton istaknula je da volju stanovnika južnog Sudana, pokazanu na referendumu 9. siječnja, moraju poštovati sve strane u Sudanu i diljem svijeta, upozorivši da je alternativa prošlost Sudana - četiri desetljeća sukoba, dva milijuna mrtvih i milijuni raseljenih. Dodala je da se "sudanski sjever i jug moraju brzo sporazumjeti o ključnim pitanjima koja će se otvoriti 2011. - podjeli prihoda od nafte, razgraničenju, međunarodnim ugovorima, sigurnosnim rješenjima, državljanskim pravima i zaštiti ranjivih skupina, uključivo južnjake na sjeveru i sjevernjake na jugu".

Upozorila je na važnost održavanja referenduma u pokrajini Abiye, gdje pripreme kasne za pripremama na jugu.

Clinton
je poručila sudanskoj vladi da se može nadati "dramatičnu poboljšanju odnosa sa SAD-om, uključivo i punu normalizaciju odnosa", ako se odluči za mir, što uključuje i zapadnu pokrajinu Darfur.

"Ako vlada u Kartumu prihvati ishod referenduma, moguće je da Sudan bude skinut s američkog popisa zemalja pokrovitelja terorizma, da mu ukinu američke sankcije, poveća trgovina i ojačaju odnosi", rekla je Clinton

Ministar William Hague je u svom izlaganju kazao da UN s više od 30.000 pripadnika mirovnih snaga na terenu u Darfuru, na jugu Sudana i uz granicu, ima središnju ulogu u referendumskom procesu i zaštiti civila.

Pozvao je sudanske vlasti da aktivno podupru pripreme mirovnih snaga UN-a za zaštitu civila, koji mogu biti ugroženi u okolnostima održavanja referenduma.

I ostali sudionici rasprave izrazili su zabrinutost za sigurnost ranjivih skupina u Sudanu u vezi s referendumom i mogućom podjelom zemlje, poglavito Arapa muslimana na jugu gdje su većina Afrikanci, kršćani i animisti i obratno, Afrikanaca na arapskom sjeveru.

Od ukupno oko 44 milijuna stanovnika Sudana na referendumu o samoodređenju južnog Sudana može glasovati oko pet milijuna birača u zemlji te oko 350 tisuća u inozemstvu.