BLOKADA EUROPSKE INICIJATIVE

Vijeće sigurnosti UN-a neće osuditi Siriju

28.04.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Europsku inicijativu da Vijeće sigurnosti UN-a osudi Siriju zbog nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda blokirali su u srijedu Rusija, Kina i Libanon, doznaje se iz diplomatskih izvora

'Neće biti zajedničke izjave', rekao je neimenovani diplomat Vijeća sigurnosti.

Umjesto toga, zapadne države zatražile su javnu raspravu o Siriji, no na sastanku su na vidjelo izišle razlike među 15 članica Vijeća, a Rusija je upozorila da bi to bilo vanjsko miješanje u arapske države i da bi moglo ugroziti mir.

Početkom tjedna Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Portugal poslali su ostalih 11 članica Vijeća nacrt zajedničke izjave u kojem se osuđivalo nasilno gušenje prosvjeda u Siriji u kojem su poginule stotine ljudi i pozivalo vladu u Damasku da prekine nasilje. U tome su imali potporu SAD-a.

No francuski veleposlanik Gerard Araud rekao je novinarima da su stajališta toliko udaljena da bi 'pregovori o izjavi za novinare potrajali toliko da su radije odmah... održali javni sastanak kako bi prenijeli poruku.'

Rusija i Kina sve su kritičnije prema međunarodnoj intervenciji u Libiji. 'Čini se da nestaje njihova tolerancija prema američkim i europskim nastojanjima da zaštite civile na Bliskom istoku', rekao je jedan dužnosnik UN-a.

Osudi Sirije usprotivilo se i libanonsko izaslanstvo. Libanon, jedina arapska nacija u Vijeću sigurnosti, ima problematične odnose sa svojim susjedom i sirijski utjecaj je u toj zemlji snažan.

Vijeće sigurnosti prošli tjedan nije uspjelo dogovoriti sličnu izjavu o gušenju prosvjeda u Jemenu.

U međuvremenu, sirijski predsjednik Bašar al-Asad suočio se s otporom i u vladinim redovima. Više od 200 članova njegove stranke Baas podnijelo je u srijedu ostavku, a nezadovoljstvo zbog nasilnog gušenja prodemokratskih prosvjeda osjeća se i u vojsci.

Ostavku je podnijelo 200 članova stranke iz pokrajine Dera i okolnih regija nakon što je vlada poslala tenkove na prosvjednike u istoimenom gradu. U napadu je poginulo najmanje 35 civila. Prije njih iz Baasa je izišlo tridesetak članova iz pokrajine Banias i okolnih sela, osobito Baije.

Po diplomatima, znakovi nezadovoljstva pojavili su se i u vojsci. Većina vojnika su suniti, a većina časnika pripada istoj većinskoj sekti Alavita kao i Asad. Alaviti su grana šijitizma kojoj pripada 10 posto Sirijaca.

U Siriji je do sada, u gotovo šest tjedana prosvjeda, poginulo 450 ljudi.