JOŠ NIŠTA OD REZOLUCIJE

Vijeće sigurnosti poziva na prekid vatre u Gazi

07.01.2009 u 08:32

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je posebnu sjednicu o 12-dnevnom sukobu u Gazi, na kojoj je predsjedavajuća Francuska pozvala na hitan prekid vatre, koji bi uključivao i zaustavljanje raketnih napada Hamasa na Izrael, te prekid krijumčarenja oružja u Gazu

‘Zaustavljanje nasilja je najhitniji prioritet. Moja zemlja osuđuje izraelsku kopnenu ofenzivu protiv Gaze i lansiranje raketa (Hamasa) i pozivamo na trenutačno humanitarno primirje’, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji je predsjedavao sjednicom.

‘Francuska poziva na potpuni i trenutačni prekid lansiranja raketa i svih izraelskih napada. Francuska poziva na uspostavu uvjeta i jamstava za trajni prekid vatre’, rekao je Kuchener, dodajući kako oni trebaju uključivati normalizaciju stanja u Gazi, trajno otvaranje graničnih prijelaza, prekid krijumčarenja oružja u Gazu i mehanizme međunarodnog nadzora.

Kouchner je rekao da Francuska čeka odgovor Izraela na prijedlog za prekid vatre koji je iznio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, nakon sastanka s francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem, u Sharm el Sheiku.
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas i američka državna tajnica Condoleezza Rice u svojim su obraćanjima Vijeću sigurnosti UN-a podržali Mubarakov prijedlog.

Gabriela Shalev, veleposlanica Izraela pri UN-u, nije pred Vijećem spominjala taj prijedlog, već je u dugom istupu opravdavala izraelske vojne operacije protiv ‘terorističkog Hamasa’ u Gazi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je da smrtonosno granatiranje škole UN-a u izbjegličkom kampu Jabalia u Gazi, gdje se sklonilo stotine Palestinaca, čini prekid vatre hitnijim no ikada. ‘Ti napadi izraelske vojske koji ugrožavaju objekte UN-a, potpuno su neprihvatljivi i ne smiju se ponoviti...opet pozivam na trenutačni prekid vatre’, rekao je Ban. U napadu na školu UN-a u utorak ubijeno je 40 civila.

Abbas je optužio Izrael zbog ignoriranja poziva iz svijeta da prekine vojnu kampanju u Gazi, unatoč velikog broja civilnih žrtava. ‘Izraelski stroj za razaranje nastavlja ubijati, činiti najgnusnije moguće zločine unatoč međunarodnom suglasju u pozivu da se okonča taj pokolj nevinih civila’, rekao je Abbas.

On je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da prihvati rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi.

‘Moramo hitno zaključiti prekid vatre koji može trajati i donijeti stvarnu sigurnost’, rekla je Condoleezza Rice, ističući da prekid vatre mora uključivati prekid raketnih i minobacačkih napada na Izraelce, te prekid krijumčarenja oružja i eksploziva u Gazu, uključujući i onemogućavanje obnove tunela prema Egiptu, koji su služili tom krijumčarenju.

Rice je naglasila kako je važno da je prekid vatre ‘trajan i održiv’ te da jamči sigurnost Palestincima i Izraelcima.

Također je ustvrdila kako je ključna ponovna uspostava ‘legitimne kontrole palestinskih vlasti’ predsjednika Mahmuda Abbasa, na teritoriju Gaze. ‘Naš cilj mora biti stabilizacija i normalizacija života u Gazi’, rekla je.
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband prozvao je međunarodnu zajednicu zbog dugotrajnog neuspjeha da riješi izraelsko-palestinski sukob.

‘Velika Britanija vjeruje da je kriza u Gazi optužnica našem kolektivnom neuspjehu kroz dugo razdoblje, da dovedemo do rješenja s dvije države, koje je jedina nada za sigurnost i pravdu za Palestince i Izraelce’, kazao je Miliband.
Hrvatski veleposlanik u Vijeću sigurnosti UN-a, Neven Jurica izrazio je ‘najdublju zabrinutost hrvatske Vlade zbog patnji civila unutar i oko Gaze’ i poziv na ‘okončanje svakog nasilja’, te na suzdržanost obiju strana i izbjegavanje civilnih žrtava.

‘Bitno je postići trenutačni i trajni prekid vatre, koji će poštovati svi, koji će zaustaviti stalne raketne napade na jug Izraela i prekinuti patnje u Gazi’, rekao je Jurica. On je podržao inicijativu da Vijeće sigurnosti UN-a prihvati rezoluciju o prekidu vatre u Gazi.

Po navodima zapadnih diplomata u Vijeću sigurnosti, tekst rezolucije možda neće biti usuglašen za glasovanje do idućega tjedna.

Na sjednici Vijeća sudjelovali su i ministri vanjskih poslova Egipta, Jordana i nekoliko drugih arapskih zemalja, te ministri i drugi predstavnici novih pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Turske, Japana, Austrije, Meksika i Ugande.

Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu nastavlja raspravu o Gazi, gdje je broj ubijenih Palestinaca u utorak prešao 600.