POZIV NA UČVRŠĆENJE SANKCIJA

Vijeće sigurnosti oštro osudilo Sj. Koreju zbog lansiranja rakete

16.04.2012 u 21:54

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak je oštro osudilo Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete i pozvala na učvršćenje postojećih sankcija protiv te komunističke zemlje

Vijeće sigurnosti ponovno je upozorilo Pjongjang da odustane od novih lansiranja ili nuklearnih pokusa. 'Predsjednička izjava' Vijeća sigurnosti prihvaćena je jednoglasno, a potporu joj je dala i Kina, jedina saveznica Sjeverne Koreje u 15-članom tijelu.

'Vijeće sigurnosti snažno osuđuje lansiranje rakete 13. travnja Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK). Vijeće sigurnosti traži da se DPRK suzdrži od daljnjih lansiranja projektila korištenjem balističke raketne tehnologije....te poziva na poštivanje rezolucija VS-a na način da zaustavi sve aktivnosti vezane uz svoj program balističkih projektila', stoji u izjavi.

VS od Sjeverne Koreje također traži da u potpunosti odustane od razvoja postojećeg nuklearnog programa i nuklearnih pokusa.

Što se tiče sankcija, radi se o proširenju popisa nepoželjnih sjevernokorejskih tvrtki, osoba i robe koje su na crnu listu dospjeli nakon sjevernokorejskih nuklearnih pokusa 2006. i 2009.

Sjeverna Koreja lansirala je u petak rano ujutro dalekometnu raketu koja se nedugo nakon lansiranja raspala i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka. Sjevernokorejska dalekometna raketa letjela je tijekom četiri minute kojih 120 km prije nego li se raspala, a Pjongjang je lansirao raketu unatoč pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a čak je i njegov bliski saveznik Kina upozoravao protiv takvog lansiranja.


Sjeverna Koreja ranije je objavila kako želi da raketa Unha-3 ponese u orbitu meteorološki satelit, iako su njezini kritičari mišljenja da je ona trebala poslužiti unapređenju sjevernokorejskih mogućnosti za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu.

Ovo je drugo zaredom neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje satelita u orbitu, iako je ta zemlja tvrdila da je lansiranje 2009. bilo uspješno.

Raketa Unha-3 je lansirana s novog lansirnog mjesta na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Zamišljeno je da njeno lansiranje koincidira sa 100. obljetnicom rođenja bivšeg korejskog čelnika i utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Svjetske sile upozoravaju da lansiranje predstavlja kršenje rezolucije UN-a 1874 koja brani Pjongjangu nastavak nuklearnih i balističkih testova.