NERED NA PRISAVLJU

Vijeće na HRT poziva Državni inspektorat

06.11.2009 u 16:08

Bionic
Reading

Programsko vijeće HRT-a zbog dvojbe u potpunu zakonitost postupka protiv četvero novinara HTV-a - Maje Sever, Roberta Zubera, Sanje Mikleuševć-Pavić i Lele Knežević - zatražit će od Državnog inspektorata kontrolu ispravnosti postupka i opravdanosti izrečenih mjera

Vijeće će uz to potražiti i mišljenje dva neovisna stručnjaka za radno i medijsko pravo, a od HRT-a se čekuje da navedenim novinarima do okončanja postupka i omogući da nesmetano obavljaju svoj posao, jedini je zaključak maratonske sjednice održane na Prisavlju, koja je zbog dužine trajanja nakon pet i pol sati prekinuta i njen nastavak se očekuje u četvrtak.

Pad prihoda

Vijećnik Siniša Grgić ustvrdio je da HRT ozbiljno krši Zakon oHRT-u jer tumače da je javne natječaje potrebno raspisivati samo do 10posto otkupa programa od nezavisnih produkcijskih društava. No, Sutlićje kazao da državna, ni neovisna revizija kao ni Programsko vijeće nisuotkrili takav propust. Grgić je, uz to ustvrdio kako je Sutlić lažnoprikazivao poslovne bilance, a kao šlag na tortu zaključio je HRT podSutlićevom vladavinom bilježi pad u prihodu od marketinga za 53,5posto, dok RTL bilježi pad od 16 posto a Nova TV svega 8,4 posto.

Podsjetimo, četvero novinara zamjenik ravnatelja HRT-a Davor Mezulić kaznio je opomenom pred otkaz zbog javnog istupa u kojem su naveli da je prije 20 mjeseci glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić šovinističkim ispadom uvrijedio njihovu kolegicu Ivanu Veličković-Dragičević.

U javnosti po prvi put o ovom slučaju očitovao ravnatelj HTV-a Blago Markota, koji je evidentno u raskolu s glavnim ravnateljem HRT-a Vanjom Sutlićem.

Markota: Hloverka i Sutlić me napadaju

Hloverka Novak-Srzić i Sutlić cijelo vrijeme su kroz medije iznosili stavove protiv mene osobno, a posebno protiv zamjenika ravnatelja Mezulića. Radi cjelovite istine moram reći da kada sam vidio istup novinara na jednom portalu, o svemu sam obavijestio Sutlića, a Hloverka mi je predložila da pokrenem postupak protiv novinara s prijedlogom da im se da otkaz. Sutradan sam se našao s tajnikom HTV-a i napisao sam prijedlog za pokretanje postupka', kazao je Markota.

Hloverka: Sve je po zakonu

Novak-Srzić potvrdila je Markotine riječi, ali je isto tako dodala da je kasnije kolegama objašnjavala kako neće dobiti otkaz. 'Postupak je proveden u skladu sa zakonima, ali mi smo zatražili i pomoć vrlo kvalificiranog odvjetničkog ureda jer je naša pravna služba mogla biti subjektivna', kazao je Mezulić, koji se kao i Markota složio s idejom da na HRT dođe Inspektorat, koji bi trebao utvrditi je li u provedbi postupka utvrđivanja odgovornosti slučaju 'četnička kurvetina' bilo povreda Zakona o radu, Zakona o HRT-u te internih akata kuće na Prisavlju.