HVALA I DOVIĐENJA

Vijeće ministara BiH protiv međunarodnih sudaca

05.06.2009 u 11:05

Bionic
Reading

Vijeće ministara BiH nije na sjednici u četvrtak podržalo ostanak međunarodnih sudaca i tužitelja u državnim pravosudnim institucijama kojima mandat istječe potkraj godine, a na čiji rad prigovore imaju predstavnici srpskih i hrvatskih političkih stranaka, objavili su u petak mediji u BiH.

"Za ostanak međunarodnih sudaca i tužitelja nije izglasana potrebna većina da bi se prijedlog usvojio. Samo su dva ministra glasovala za, dok su ostali bili protiv", objavili su iz Vijeća ministara.

Ministar pravde Bariša Čolak dostavio je izmjene Zakona o Tužiteljstvu BiH te o Sudu BiH u kojemu se predlaže da se nakon 1. siječnja 2010. produži mandat onim stranim sucima i tužiteljima koji rade prizivne predmete u slučajevima ratnih zločina, ali ne i organiziranog kriminala i korupcije. Mandat bi im bio produžen za dvije godine. Srpski ministri su, po pisanju medija, tijekom glasovanja bili protiv bilo kakvog angažmana međunarodnih sudaca i tužitelja, dok su bošnjački tražili da stranci ostanu raditi u svim odjelima državnoga Tužiteljstva. Hrvatski ministri su pak bili za kompromisni prijedlog - da stranci ostanu samo u slučajevima ratnih zločina. Nijedan prijedlog nije dobio potrebnu većinu, pa mandat stranih sudaca i tužitelja može samo produžiti Visoki predstavnik Valentin Inzko.

Strani suci i tužitelji se u državnom pravosuđu nalaze od početka rada tih institucija, od 2003. godine. Sud i Tužiteljstvo BiH osnovani su odlukom visokog predstavnika u BiH, a njihov rad uveliko podržava međunarodna zajednica u zemlji.

Hrvatski, a napose srpski politički predstavnici ocjenjuju da strani tužitelji i suci vode političke kaznene progone te predstavljaju instrument međunarodne zajednice koja je odustala od korištenja bonnskih ovlasti koristeći pravosuđe BiH. Međunarodni predstavnici u BiH smatraju pak da je korupcija snažno raširena u BiH i da je angažiranje stranih sudaca i tužitelja od ključne važnosti za izgradnju pravne države.