KAZNA ZA SEKSUALNE PRIJESTUPNIKE

Vijeće Europe nalaže Češkoj da prekine kastriranje

05.02.2009 u 18:07

Bionic
Reading

Odbor Vijeća Europe protiv mučenja (CPT) pozvao je češke vlasti da 'odmah' ukinu praksu kirurškog kastriranja seksualnih prijestupnika, navodi se u izvješću objavljenu u četvrtak u Strasbourgu

U dokumentu o stanju čeških zatvora, bolnica i drugih ustanova koje su posjetili stručnjaci CPT-a izražava se zabrinutost zbog uvjeta u kojima se obavlja kastriranje jer su 'posljedice nepovratne, s psihološkim tegobama, a ni uspjeh nije zajamčen'.

Pacijente kirurški kastriraju uz njihov pismeni pristanak na prijedlog specijaliziranog liječnika seksologa, navodi češka vlada u svome odgovoru.
No CPT dvoji je li 'njihov izbor doista slobodan te jesu li o postupku dovoljno obaviješteni', jer smatra da pacijenti ili zatvorenici potpisuju dokument bez stvarna pristanka na tu jedinu mogućnost koja im se nudi kao zamjena za trajan zatvor.

Od 2000. kemijsko je kastriranje izvedeno nad 300 čeških pacijenata, a pedesetak osoba podvrgnuto je kirurškoj kastraciji, po podatcima češke vlade.
Kastriranje se u Češkoj predlaže i 'seksualnim izopačenicima koji su počinili sekusalno motivirano umorstvo', piše CPT te izražava zabrinutost što su seksualni prijestupnici u zatvorima žrtve drugih osuđenika.
CPT je tijelo u sastavu Vijeća Europe koje, radi sprječavanja mučenja i nehumana postupanja, katkad i nenajavljeno, nadzire kaznionice, bolnice za duševne bolesnike, policijske postaje i druge slične centre u koje se zatvaraju osobe.