DISKRIMINACIJA

Vijeće Europe kritiziralo BiH zbog manjina

16.09.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Vijeća Europe (VE) kritiziralo je vlasti BiH u izjavi objavljenoj nakon posjeta predizborne promatračke misije toj zemlji, upozoravajući da se predstojeći izbori neće održati sukladno presudi Suda za ljudska prava koji je utvrdio diskriminaciju predstavnika manjinskih naroda te su zatražili izmjene spornih odredbi, objavili su u četvrtak iz ureda Vijeća Europe u BiH.

"Izaslanstvo je ozbiljno zabrinuto jer su, unatoč preporukama Parlamentarne skupštine VE jednako kao i kršenju pravomoćne presude Europskog suda za ljudska prava, vlasti propustile promijeniti državni ustav", navodi se u izjavi promatračkog izaslanstva Vijeća Europe.

Dodaje se da će se zbog toga izbori za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održati prema propisima koji nisu u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i dodatnim protokolima. "Vijeće Europe očekuje od vlasti da učine najveće napore nakon izbora kako bi se žurno riješio ovaj problem", navodi se u izjavi.

Sud za ljudska prava presudio je u korist dvojice predstavnika manjinskih naroda Židova i Roma da se njihovi predstavnici prema odredbama Ustava BiH ne mogu birati u Predsjedništvo BiH i Dom naroda nego samo predstavnici konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka. Sud u Strasbourgu takve je ustavne odredbe u prosincu prošle godine ocijenio protivnim Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Izaslanstvo Vijeća Europa je tijekom posjeta BiH zamjerilo vladajućim strankama zbog netransparentnog načina financiranja, mogućih zloporaba u procesu brojanja glasova.

Pozvali su političke stranke da se umjesto poruka o podjelama u izbornoj kampanji usmjere rješavanju korupcije i kriminala.

Iz Vijeća Europe su najavili da će 30 njihovih promatrača nadzirati odvijanje izbora u BiH 3. listopada ove godine.