ODUZIMANJE KONCESIJE?

Vijeće će provesti nadzor nad RTL-om i donijeti odluku

03.02.2012 u 22:17

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije priopćilo je danas da će provesti nadzor nad radom RTL televizije i utvrditi je li taj nakladnik ispoštovao odluku po kojoj je do jučer u ponoć trebao uskladiti emitiranje programa s programskom osnovom iz 2005.

Vijeće je navelo da će provesti nadzor nad radom nakladnika po uobičajenoj proceduri u trajanju od sedam dana za koliko se radi programska shema.

U tom će razdoblju, kažu u Vijeću, razmotriti i dopis RTL-a koji je tražio odgodu izvršenja odluke.

Po obavljenoj analizi, Vijeće će utvrditi je li RTL postupio prema odluci o usklađenju programske osnove i donijeti odluku, priopćilo je Vijeće.

RTL televiziji je sinoć u ponoć istekao jednomjesečni rok u kojem je trebala prilagoditi emitiranje programa. Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak rekao je da je jedina daljnja sankcija privremeno ili trajno oduzimanje koncesije RTL televiziji, ako u roku ne prilagodi program.

Vijeće je tom nakladniku krajem prosinca prošle godine izdalo treću opomenu i obvezalo ga da u roku od trideset dana uskladi program s programskom osnovom za koju ima suglasnost Vijeća.

RTL-u su utvrđena odstupanja od programske osnove u informativnom i dijelu zabavnog i dječjeg programa. Tako je utvrđeno da je je udio informativnog programa u čitavom programu RTL-a tek nešto malo iznad osam posto, a trebao je biti 18 posto. Vijeće je RTL-u izreklo opomenu jer je programsku osnovu promijenio za više od 10 posto od njezinog sadržaja, a bez prethodne suglasnosti Vijeća.

RTL je jučer priopćio da ne vidi razlog zašto bi im koncesija trebala biti privremeno ili trajno oduzeta, jer, kako tvrdi, od svoga osnutka u 2004. radi sukladno zakonima i propisima Republike Hrvatske.